Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

«Φρένο» και στα δυτικότροπα ονόματα βάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

«Φρένο» και στα δυτικότροπα ονόματα βάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Αλλάζει στη Βενεζουέλα και η νομοθεσία που αφορά στα ονόματα που έχουν δικαίωμα να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Σε μια χώρα όπου υιοθετούνται ονόματα όπως «Σούπερμαν», «Χίτλερ» ή ακόμα και «Μαγκάιβερ», ο νέος νόμος είναι σαφής:

Απαγόρευονται οι εκκεντρικότητες και οτιδήποτε εκθέτει τους νέους στο γελοίο και στο περίεργο. Απαγορεύονται ονόματα που κάνουν δύσκολη τη διάκριση του φύλου. Απαγορεύονται ονόματα που είναι δύσκολα στην προφορά με βάση την ισπανική γλώσσα.

Όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα El Pais, στη Βενεζουέλα το θέμα του ονόματος έχει περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις: Κάποτε οι γονείς είχαν ως πηγή έμπνευσης την Αρχαία Ελλάδα, για αυτό και τα παιδιά έπαιρναν ονόματα όπως Σωκράτης και Περικλής.

Ακολούθησε η εποχή της οικονομικής ανάπτυξης -με αιχμή το πετρέλαιο- και την είσοδο ξένων επενδυτών, οπότε υπήρξε στροφή σε δυτικά ονόματα, κυρίως αγγλοσαξωνικά.

Μετά ήλθε η τηλεόραση με τους δικούς της ήρωες για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Πάντως, ο νέος νόμος συναντά και αντιδράσεις: «Ποιος καθορίζει τι είναι γελοίο και εκκεντρικό» αναρωτιέται η πρώην υπουργός Οικογενείας Μερσέδες ντε Βρισένιο.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: