Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ακανθώδη διμερή ζητήματα συζήτησαν Μπους και Χου Ζιντάο

Ακανθώδη διμερή ζητήματα συζήτησαν Μπους και Χου Ζιντάο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο συναντήθηκαν την Πέμπτη και συζήτησαν μια σειρά επίμαχων θεμάτων από την κλιματική αλλαγή και το Ιράν, μέχρι την ανάκληση προϊόντων κινεζικής κατασκευής και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Αυστραλία, δύο ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) και συζήτησαν για μιάμιση ώρα.

Και οι δύο μίλησαν για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μίλησε στον Χου Ζιντάο για τις αμερικανικές ανησυχίες όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα, καθώς και την πρόσφατη ανάκληση προϊόντων που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, καθώς και χαλασμένων τροφίμων.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι περίπλοκη» είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τζ.Μπους.

Ο Κινέζος πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την ασφάλεια προϊόντων και εκτίμησα τα σχόλιά του» δήλωσε ο Τζ.Μπους, ο οποίος αποδέχτηκε με προθυμία την πρόσκληση του Χου Ζιντάο να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Και οι δύο εκφράσαμε την επιθυμία μας να εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών και εμπορικών συνδέσμων μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε κατά της αλλαγής του καθεστώτος που επικρατεί στην Ταϊβάν.

Ο Χου Ζιντάο προσέθεσε ότι αναφέρθηκαν και στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι αυτό το θέμα έχει αντίκτυπο στις συνθήκες της ζωής της ανθρωπότητας. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να λυθεί μέσα από εντονότερη διεθνή συνεργασία.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο APEC θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να ελέγξουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η σύνοδος κορυφής ξεκινάει το Σάββατο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να διενεργούν ετήσιες συνόδους κορυφής για θέματα ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για μια σειρά θεμάτων, όπως η ενέργεια και η έκδοση υποδίκων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: