Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Οι Στρατηγοί προσβάλλουν τον Γκιούλ για ακόμη μια φορά

Οι Στρατηγοί προσβάλλουν τον Γκιούλ για ακόμη μια φορά

Η ηγεσία του τουρκικού στρατού απείχε χθες από την πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ο Γκιούλ ως πρόεδρος της Τουρκίας. Η αποχή των στρατιωτικών ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσβολή στον νεοεκλεγέντα πρώην Ισλαμιστή πρόεδρο, στην εκλογή του οποίου αντιτέθηκαν εξ αρχής οι Στρατηγοί.

Το γραφείο του Τούρκου προέδρου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το συμβάν, δηλώνοντας πως οι Στρατηγοί ενημέρωσαν εκ των προτέρων πως δεν θα παραστούν επειδή θα είχαν άλλες επείγουσες υποχρεώσεις.

"Η πληροφορία πως ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονταν εκτός Άγκυρας για στρατιωτικές δραστηριότητες που είχαν ήδη σχεδιαστεί μας δόθηκε από τις 30 Αυγούστου, προτού αποστείλουμε την πρόσκληση," ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου.

Στην δεξίωση παρέστησαν υπουργοί, αξιωματούχοι, δικαστές και διπλωμάτες. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικόυ Κόμματος, παρά την πρόσκληση που του απεστάλη, αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Απούσα από τη χθεσινή δεξίωση ήταν και η σύζυγος του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ένδειξη πως ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την αποφυγή της έντασης με την κοσμική ελίτ.

Η τουρκική τηλεόρασή πρόβαλε κοντινά πλάνα από το ουίσκι και το κρασί που σερβίρονταν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης. Προηγουμένως η κοσμική ελίτ άσκησε κριτική στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ερτογάν πως ήθελε να απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Τόσο ο Γκιούλ, όσο και το ΑΚΡ που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουλίου, αρνούνται πως έχουν ισλαμική ατζέντα και υποστηρίζουν πως θα διαφυλάξουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Πηγή: Gulf Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: