Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ολοκληρώνουν το έργο τους στην Αρτέμιδα Ηλείας οι Κύπριοι τεχνοκράτες

Ολοκληρώνουν το έργο τους στην Αρτέμιδα Ηλείας οι Κύπριοι τεχνοκράτες


Ολοκληρώνει σήμερα τα έργο της στην Αρτέμιδα Ηλείας η ομάδα των Κυπρίων τεχνοκρατών, η οποία μετέβη στην πυρόπληκτη περιοχή με εντολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Όπως άλλωστε είναι γνωστό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του συγκεκριμένου χωριού.

Για το έργο της ομάδας των τεχνοκρατών μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η επικεφαλής Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι δέσμευση της Κύπρου η ανοικοδόμηση και η ανασυγκρότηση της Αρτέμιδος».

Πρωταρχικός σκοπός της ομάδος είναι σύμφωνα με την Αθηνά Αριστοτέλους η επισκόπηση των οικοδομών, του περιβάλλοντος και των γεωργικών καλλιεργειών, ώστε να υπάρχει μία σαφής και λεπτομερής εικόνα για τις ζημιές. Επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη των προκαταρκτικών μελετών και ένα σχέδιο δράσης, ώστε να υπάρξουν οι ολοκληρωμένες μελέτες, καθώς και το κόστος των εργασιών που θα υποβληθούν προς έγκριση στην κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με την Αθηνά Αριστοτέλους ο σχεδιασμός και η σύνταξη του προϋπολογισμού των εργασιών αναμένεται να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα. Όσον αφορά για την εικόνα που αντίκρισε η ομάδα των κυπρίων τεχνοκρατών φθάνοντας στην Αρτέμιδα η Αθηνά Αριστοτέλους ανέφερε: «Μάς έπιασε δέος με αυτά που είδαμε. Η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Το 60% των οικοδομών έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν υπήρχαν δένδρα όρθια, ενώ το περιβάλλον έχει και αυτό υποστεί μεγάλη καταστροφή».

Οι Κύπριοι τεχνοκράτες έφθασαν στην περιοχή σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των πυρκαγιών και έζησαν από κοντά τα όσα βίωσαν και βιώνουν οι κάτοικοι της Αρτέμιδος. «Οι άνθρωποι στην αρχή ήταν πολύ μουδιασμένοι» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αθηνά Αριστοτέλους «διότι εκείνες τις ημέρες γίνονταν οι κηδείες των θυμάτων».

Και συνεχίζει: «Ήταν και είναι αξιοπρεπέστατοι και μας έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να μείνουν στο χωριό και φιλοξενούνται από συγγενείς τους στη Ζαχάρω.» Τέλος η Αθηνά Αριστοτέλους δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην βοήθεια που είχε η ομάδα των Κυπρίων τεχνοκρατών από τις αρχές και τους συναδέλφους τους στην περιοχή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: