ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα για περισσότερο από μία εβδομάδα και έχουν προκαλέσει το θάνατο 64 ανθρώπων μπορεί να επιτάθηκε από μια διοικητική απόφαση που πάρθηκε πριν από 10 χρόνια, δηλώνουν δασολόγοι.
Τα δάση στην Ελλάδα μπορεί να κατέστησαν πιο ευάλωτα μετά το πέρασμα το 1997 της διαχείρισης πυρκαγιών στην ύπαιθρο από τη δασική υπηρεσία στην εδρεύουσα στις πόλεις Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν έχει πείρα από τις πυρκαγιές των δασών, σημειώνουν.
«Η διαχείριση των δασών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και αν υπάρξει αστοχία σε ένα τμήμα της, όπως η διαχείριση πυρκαγιών, μπορεί να υπάρξουν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε η Γιούνις Σίμονς, επικεφαλής της Εθνικής Σχολής Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κούμπρια στη βόρεια Αγγλία. «Οι ελεγχόμενες πυρκαγιές είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικίες», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ. «Αν δεν γινόταν αυτό θα υπήρχε μια συσσώρευση νεκρής χαμηλής δασικής βλάστησης, η οποία θα επέτρεπε την περαιτέρω και πιο γρήγορη επέκταση των πυρκαγιών», πρόσθεσε.
Οι πυρκαγιές στα ελληνικά δάση τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταστρέψει ευρείες ζώνες δασικών και αγροτικών εκτάσεων και οι πυροσβέστες αγωνίζονται ακόμη για την κατάσβεσή τους στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην Ελλάδα υπήρξαν και δύο άλλες μεγάλες πυρκαγιές μετά το πέρασμα της διαχείρισης από τη μία υπηρεσία στην άλλη το 1997: μία ένα χρόνο αργότερα όταν κάηκαν 1.128.020 στρέμματα και άλλη μία το 2000 όταν καταστράφηκαν 1.670.000 στρέμματα.
Μερικοί υποστήριζαν ότι μετά το 2000 λίγα είχαν μείνει για να καούν μέχρι τη μάστιγα των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Μετά την πυρκαγιά του 2000, ο Ελληνας ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Γαβριήλ Ξανθόπουλος συνέταξε έκθεση στην οποία σημείωνε ότι η αιτία ήταν η αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων το 1997 και προειδοποιούσε ότι ο κίνδυνος θα γινόταν μεγαλύτερος αν δεν λαμβάνονταν διορθωτικά μέτρα.
Στο τελευταίο τεύχος της εβδομαδιαίας περιοδικής εξειδικευμένης έκδοσης του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας ο ειδικός επί των δασών Κρις Πέρλι γράφει ότι η αλλαγή στη δασική υπηρεσία κατέστησε την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μια διαδικασία που αφορά καθαρά μόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με προφανή αποτελέσματα.
Το θέμα αυτό είναι επίκαιρο στη Νέα Ζηλανδία όπου η κυβέρνηση προτείνει αλλαγή προς ένα σύστημα πλησιέστερο στο ελληνικό από το υπάρχον αποκεντρωμένο σύστημα.
«Η ουσία βρίσκεται στο ότι η διαχείριση πυρκαγιών στην ύπαιθρο δεν εστιάζεται πλέον στη μείωση του κινδύνου, με διατήρηση της ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της ανάκτησης, όπως ούτε στην τεχνογνωσία, τη θεσμοποιημένη γνώση και τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινότητες που είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης πυρκαγιών στην ύπαιθρο», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι έλλειψη έμφασης στην πρόληψη, λιγότερη προθυμία να ληφθεί υπόψη η τοπική εμπειρία, αύξηση στις δαπάνες και μείωση σε αποτελεσματικότητα και απώλεια των περιβαλλοντικών αξιών, των αγροτικών αγαθών και ακόμη και ζωών», σημειώνει.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου