Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Παίρνουν θέση οι "μικροί"

Παίρνουν θέση οι "μικροί"

Θέση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας σπεύδουν να πάρουν τα τρία μικρότερα κόμματα - ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ - τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα εκπροσωπηθούν στη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα τρία που έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τη σύμπραξή του σε ένα τέτοιο σενάριο. Θεωρεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξυπηρετούν την ίδια πολιτική και εκτιμά ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει και των δηλώσεων του προέδρου του Αλέκοπυ Αλαβάνου, τονίζει ότι με αυτό το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος και δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης και κυβερνητικής συνεργασίας. Ωστόσο, η θέση ότι "το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό μετά τις εκλογές" αφήνει, έστω και αμυδρά, ανοιχτή τη δυνατότητα επανατοποθέτησης όσον αφορά στο επίμαχο θέμα, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.).

Τέλος, ο ΛΑΟΣ, δια στόματος του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού (προφανώς με τη ΝΔ) ή να τη στηρίξει, υπό την προϋπόθεση όμως αυτή να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: