Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Οι φωτιές στην Ελλάδα πιθανώς να συνιστούν απειλή Διοξειδίου του Άνθρακα

Οι φωτιές στην Ελλάδα πιθανώς να συνιστούν απειλή Διοξειδίου του Άνθρακα

Οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, θεωρήθηκαν από μερικούς ως συνεπακόλουθο των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι δορυφορικές φωτογραφίες όμως με τις στήλες καπνού να φτάνουν μέχρι και την Αφρική, εγείρουν ένα ερώτημα: είναι τα δάση η κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου;

Συνήθως αναφέρονται τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια ως οι κύριες πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τα δάση ως οι πνεύμονες του πλανήτη που απορροφούν αυτά τα αέρια. Τι συμβαίνει όμως όταν τα δάση καίγονται;

"Οι εκπομπές παγκοσμίως από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών συνιστούν την δεύτερη κύρια πηγή μετά τον άνθρακα," δηλώνει ο Στέφαν Σίνγκερ, μέλος του WWF.

Κάθε χρόνο εξαφανίζονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης - μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ελλάδας - όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υποστηρίζει πως η αποψίλωση ισοδυναμεί με το 18% των εκπομπών CO2.

Παρόλο που συνήθως τονίζεται η σημασία της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, του Κόγκο και της Ινδονησίας, οι δασικές πυρκαγιές της Μεσογείου ίσως να συνιστούν καθαρή απειλή εκπομπής αερίων, τονίζουν οι ειδικοί.

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς αναπτύσσονται και οι κλιματολόγοι βλέπουν τα δάση ως δεξαμενές άνθρακα - μέρη όπου βρίσκονται αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες αυτού του στοιχείου.Όταν καίγονται ή καταστρέφονται, οι ποσότητες αυτές απελευθερώνονται και διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

Στην ατμόσφαιρα, το CO2 είναι το κύριο αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εγκλωβίζοντας τη θερμοκρασία της Γης, που υπό κανονικές συνθήκες θα διαχέετο στο διάστημα.

Η τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας αναφέρει πως η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί 1.8 με 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα και το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει 18 με 59 εκατοστά.

Συγχρόνως, τα θερμότερα και ξηρότερα Καλοκαίρια σε χώρες όπως την Ελλάδα θα συνιστούν διαρκή απειλή για το ξέσπασμα και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε πως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν τις ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, οι οποίες είναι οι πιο έντονες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και προκάλεσαν το θάνατο 63 ανθρώπων.

Εάν τα δέντρα ξαναφυτρώσουν, τότε θα μπορούν να απορροφήσουν ξανά το διοξείδιο του άνθρακα. "Εάν όχι, τότε τα δέντρα θα έχουν συνεισφέρει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου," δηλώνει ο Έαρλ Σάξον, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

Η Μπακογιάννη προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες πως οι καμένες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη. "Είμαστε αποφασισμένοι να αναδασώσουμε όλα τα καμένα δάση. Κανένας δεν θα κτίσει σε καμένη γη," δήλωσε.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 25% από τα επίπεδα του 1990.

Ο Σάξον τονίζει πως τα δάση ακολουθούν ένα φυσικό κύκλο πυρκαγιών και αναβλάστησης, όμως η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας θα διαταράξει αυτή την ισορροπία. Εάν τα θερμότερα και ξηρότερα Καλοκαίρια συνεπάγονται περισσότερες πυρκαγιές, τότε θα σημαίνει καθαρή έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

"Εάν γίνουν πιο συχνές, τότε η βλάστηση δεν θα έχει την απαιτούμενο χρόνο να ξαναφυτρώσει, κάτι που θα έχει ώς συνέπεια την απελευθέρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα απ' ότι μπορεί να απορροφήσει το οικοσύστημα μέχρι την επόμενη πυρκαγιά."

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: