Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Συνωμοσίες που ανάβουν φλόγες

Συνωμοσίες που ανάβουν φωτιές

Ο πόλεμος σκιών άρχισε ξανά: Ποιοι ευθύνονται για τις φωτιές; Ξένοι πράκτορες, τρομοκράτες, παρακρατικοί;

Η κυβέρνηση καταγγέλλει σχέδια και συνωμότες δίχως να τεκμηριώνει τίποτα. Και δεν είναι η πρώτη φορα: σ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης οι θεωρίες συνωμοσίας για τις πυρκαγιές δίνουν και παίρνουν. Η κατασκευή εχθρών βολεύει πάντα τις κυβερνήσεις...

*Το καλοκαίρι του 1981, ο τότε υπουργός Αμυνας, Ευ. Αβέρωφ, δεν συμμεριζόταν την άποψη του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη για «κουκουνάρια». Μιλούσε για εμπρησμούς και χαρακτήριζε ύποπτο, το γεγονός ότι οι φωτιές ξέσπαγαν «ταυτόχρονα σε τόσα πολλά σημεία».

*Στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-93) ο αμερικανός σύμβουλός του Τζ. Γκλικ, υπεύθυνος για τις ποιοτικές μετρήσεις σε focus groups της Ν.Δ., μιλούσε για «φωτιές που βάζει το ΠΑΣΟΚ» στοχοποιώντας στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη.

Οι φωτιές του '81 μοιάζουν με τις φετινές. Τότε ο Γ. Ράλλης μιλούσε για «κουκουνάρες», ενώ ο Ευ. Αβέρωφ έβλεπε σχέδιο εμπρηστών.
*Στη δεκαετία του '80 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν τις πυρκαγιές σε «ακροδεξιά σταγονίδια», «νοσταλγούς της 4ης Αυγούστου» και στο «παρακράτος της δεξιάς». Λίγο αργότερα ήταν η σειρά της θεωρίας των «ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών».

*Το '90, με αφορμή πυρκαγιές σε νησιά του Αιγαίου, φούντωσαν τα σενάρια για τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ. Μάλιστα το 1995 ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αφού στοχοποίησε τους διαμαρτυρόμενους δασολόγους, στη συνέχεια ταυτοποίησε ως δράστες τους ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον τύπο, το 1996 ο βουλευτής, Σεντάτ Μπουτσάκ, ομολόγησε ότι είχαν πράγματι υπάρξει τέτοιες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη χώρα μας.

*Σήμερα, τα σενάρια συνωμοσίας άνοιξε ο Γερ. Γιακουμάτος με το περίφημο «το πράσινο καίει πράσινο», για να ακολουθήσει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος με το «αντάρτικο πόλεων και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» και ο Ν. Κακλαμάνης με τη «νέα μορφή τρομοκρατίας». Επιστέγασμα οι διαπιστώσεις του Β. Πολύδωρα περί «ασύμμετρης απειλής», και οι αλλεπάλληλες ερμηνείες από την Ντόρα Μπακογιάννη.

*Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κατονόμασε ευθέως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε, ωστόσο, για κινήσεις που μπορεί να έκαναν «παραφυάδες» του κινήματος, οι οποίες έχουν αυτονομηθεί.

*Στο site www.defencenet.gr διαβάζουμε ότι η Ελλάδα ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου, καθώς «ξένα και εγχώρια πολιτικά - οικονομικά συμφέροντα» έχουν οργιστεί από την πολιτική Καραμανλή, κυρίως στην ενέργεια, και από την προσέγγιση με τη Ρωσία. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν μοιάζουν με αυτούς της Αλ Κάιντα στο Ιράκ!

*Το site www.press-gr.blogspot.com, αναφέρεται ως «τραγική ειρωνεία ή διαβολική σύμπτωση» ότι λίγα 24ωρα πριν από την πυρκαγιά στην Ηλεία είχαν επισκεφθεί τη Ζαχάρω και τη λίμνη Καϊάφα εκπρόσωποι κατασκευαστικού ομίλου από τις ΗΠΑ και στελέχη του ομίλου World Trade Center Group.

*Αν, όμως, η είδηση υπονοεί σχέδια επενδύσεων (στα καμένα;), ένα ελληνο-αμερικανικό site την ερμηνεύει απολύτως διαφορετικά: «Οι δολιοφθορείς εμπρηστές είχαν σκοπό να χτυπήσουν πιθανές ξένες επενδύσεις».

* Με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδά της η «Αυριανή» υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ αναζητά ομάδα Κοσοβάρων υπό τον διαβόητο «Ντανίλο», ο οποίος ενέχεται και σε υποθέσεις παραχαράξεων και ναρκωτικών στη χώρα μας.

*Ο Μ. Θεοδωράκης καταγγέλλει έναν «κεντρικό εγκέφαλο που με τις φωτιές υπονομεύει την ομαλή πολιτική ζωή μετά τις εκλογές».

*Η «Χρυσή Αυγή», κατηγορεί Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ ότι διέλυσαν τη χώρα: «Ισως βρισκόμαστε ενώπιον κάποιων εκλογών σαν αυτές του 1920, που έφεραν την καταστροφή του 1922», γράφει.

*Ωστόσο η εικόνα που σκιαγραφεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) είναι αρκετά διαφορετική: Στην έκθεσή του, τον Ιούλιο, εκτιμούσε ότι το 95% των φετινών πυρκαγιών σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: