Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Σαρκοζί τούς κάνει Τούρκους

Ο Σαρκοζί τούς κάνει Τούρκους


Τα ευρωπαϊκά ανακλαστικά της Τουρκίας διέγειρε και πάλι ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί, που με πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.

Μιλώντας σε σύνοδο του γαλλικού διπλωματικού σώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην τουρκική ευρωπαϊκή προσπάθεια, υποσχόμενος να μην εμποδίσει τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες.

«Αν οι 27 εξακολουθήσουν τις κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της Ενωσής μας, η Γαλλία δεν θα αρνηθεί να ανοίξει νέος γύρος στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στους ερχόμενους μήνες ή χρόνια, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα προβλέπουν και τις δύο πιθανές εξελίξεις: είτε την πλήρη ένταξη είτε το ειδικό καθεστώς», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, σε μια διατύπωση που προκάλεσε μεν τον ευνοϊκό σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά αναζοπύρωσε τον τουρκικό προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις του.

Για τις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια ηπιότερη στάση της γαλλικής πλευράς, η οποία «δεσμεύεται να μην εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες». Η εκτίμηση αυτή δείχνει να μην πρόσεξε ιδιαίτερα την υποσημείωση του γάλλου προέδρου περί προϋποθέσεων, κάτι που, αντίθετα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των τούρκων σχολιαστών, που είδαν στις δηλώσεις Νικολά Σαρκοζί ένα φρεσκάρισμα των παλαιότερων αντιτουρκικών του θέσεων.

Ο φόβος της απόρριψης

Ιδιαίτερα ενοχλητική για τον τουρκικό εθνικισμό ήταν η πρόσκληση που κατά την ομιλία του επανέλαβε προς τα 27 μέλη της Ενωσης, να συγκροτήσουν Επιτροπή Σοφών μέχρι το τέλος του 2007, η οποία θα αναλάβει να εκτιμήσει ποια πρέπει να είναι η μορφή της στο τέλος του 2020. Οταν δηλαδή θα φτάνουν στο τέρμα τους οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας που θα την οδηγήσουν είτε εντός είτε εκτός της Ε.Ε.

Διαβλέποντας ότι στην πραγματικότητα ο Σαρκοζί συνδέει άμεσα το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας με τη διαμόρφωση των γεωγραφικών ορίων της Ευρώπης, οι τούρκοι ξαναθυμούνται με πικρία ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εβραϊκοχριστιανικό κλαμπ, που την θεωρεί αναπόσπαστο μέλος του αραβικού και ισλαμικού κόσμου».

Ενα βήμα περισσότερο προχωρούν οι τουρκικοί εθνικιστικοί κύκλοι, που με δηλώσεις εκπροσώπων τους προειδοποιούν και πάλι ότι η Ε.Ε. «δεν θέλει να αποφασίσει μόνο για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Η σιβυλλική δήλωση Σαρκοζί, αφότου ανέλαβε την προεδρία, σε ομιλία του περί εξωτερικής πολιτικής, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα που το δίδυμο Ερντογάν - Γκιουλ θα ήθελε με κάθε τρόπο να απομακρύνει από την πολιτική του ατζέντα: τον πολιτισμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως τον αντιλαμβάνεται η Ευρώπη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: