Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για την συνταγματική αναθεώρηση

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για την συνταγματική αναθεώρηση

Τις αντιδράσεις μελών της αντιπολίτευσης συναντούν οι προτάσεις για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια να δώσει ισλαμιστικό χαρακτήρα στο Σύνταγμα.

Την Παρασκευή, υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν είχαν συνάντηση με νομικούς σε ξενοδοχείο ανατολικά των Κωνσταντινούπολης για να συζητήσουν για τις αλλαγές.

Στον Τύπο είχε ήδη διαρρεύσει ένα προσχέδιο των αλλαγών αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη η οριστική της πρόταση. Μόλις παραδοθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δημοσιοποιηθεί και θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος.

Το νέο Σύνταγμα θα επικυρωθεί πιθανότατα με δημοψήφισμα αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) για το ότι επιχειρεί να διαβρώσει τον χωρισμό κράτους και θρησκείας στο κοσμικό τουρκικό κράτος.

Το Σύνταγμα της Τουρκίας έχει συνταχτεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 κατά τη διάρκεια του δικτατορικού καθεστώτος.

Στο παρελθόν έχει θεωρηθεί ότι επιβάλλει περιορισμούς, ωστόσο η αναθεώρηση που προτείνει η κυβέρνηση Ερντογάν έχει γίνει δεκτή με καχυποψία για την εισαγωγή ισλαμιστικών θέσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια πιθανόν θα αρθεί. «Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ενδυμασία στα ανώτατα ιδρύματα» αναφέρει η διατύπωση ενός άρθρου

Τις δικές τους αλλαγές στο Σύνταγμα έχουν προετοιμάσει και τα εργατικά συνδικάτα αν και όπως υποστηρίζουν τα ίδια έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: