Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Σκληρή κριτική από Γκρίνσπαν σε Μπους και Τσέινι

Σκληρή κριτική από Γκρίνσπαν σε Μπους και Τσέινι


Σκληρή κριτική ασκεί ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), Άλαν Γκρίνσπαν, μέσω των απομνημονευμάτων του, στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο από την Ουάσινγκτον, επικαλούμενο σημερινό δημοσίευμα των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, ο Γκρίνσπαν κατηγορεί τόσο τον Τ.

Μπους, όσο και τον αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Τσέινι αλλά και το ελεγχόμενο από τους ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, ότι «εγκατέλειψαν τις αρχές» του κόμματός τους σχετικά με τα έξοδα και τα έσοδα.

Στη σύνοψη των απομνημονευμάτων - το συνολικό έργο περιέχεται σε 500 σελίδες - του θεωρούμενου και ως γκουρού της αμερικανικής οικονομίας, την οποία δημοσιεύουν οι «Τάιμς», ο Γκρίνσπαν υποστηρίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπους εγκλωβίστηκε τόσο πολύ στους πολιτικούς της χειρισμούς, ώστε να ασχοληθεί ελάχιστα «με το σοβαρό θέμα να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά». Αναφέρει, ακόμη, πως οι δύο πρώτοι υπουργοί Οικονομίας των κυβερνήσεων Μπους, οι Πολ Ο΄Νιλ και Τζον Σνόου, δεν είχαν στην ουσία καμιά αρμοδιότητα.

Στο έργο του Γκρίνσπαν - ο αυθεντικός του τίτλος είναι «The Age of Turbulence: Adventures in a New World» - που διετέλεσε επί δύο δεκαετίες επικεφαλής της FED, καταγγέλλει, επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έδειξε ποτέ προθυμία να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες ή να ασκήσει βέτο σε κάποιο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ο δανεισμός των ΗΠΑ θα διογκωνόταν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον Γκρίνσπαν, το Κογκρέσο παραβίαζε συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να αντισταθμίζονται με δραστική περικοπή των δαπανών.

Αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ο 81χρονος πλέον γκουρού της αμερικανικής οικονομίας τονίζει χαρακτηριστικά πως «αντάλλαξαν τις βασικές αρχές της οικονομίας με την εξουσία», καθώς και ότι «τους αξίζει να χάσουν».

Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση Μπους «στάθηκε ανίκανη» ν’ αναμορφώσει την πολιτική της. Πάντως, ο Γκρίνσπαν πλέκει και το εγκώμιο του Τζορτζ Μπους για το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταργήσει την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: