Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Κατευθύνουν τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν μειονοτικούς

Κατευθύνουν τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν μειονοτικούς

"Αλωνίζουν" στα χωριά της Ξάνθης μουφτίδες και εκπρόσωποι καταργημένων συλλόγων

Σε εκστρατεία πειθούς να ψηφιστούν οι μειονοτικοί υποψήφιοι βουλευτές έχουν επιδοθεί καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι σκληροπυρηνικοί εκπρόσωποι της μειονότητας.

Εκπρόσωποι καταργημένων συλλόγων και μουφτήδες αλωνίζουν τα χωριά της Ξάνθης, όπου δεν εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές μειονοτικός βουλευτής, προκειμένου να κατευθύνουν τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν μόνο υποψηφίους της μειονότητας, κυρίως όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι Τούρκοι.

Το μήνυμα έπιασε πρώτος ο υποψήφιος της ΝΔ Οχράν Χατζή Ιμπράμ, που έσπευσε να δηλώσει ότι αισθάνεται Τούρκος, τονίζοντας μάλιστα ότι θα αγωνιστεί, για να αναγνωριστεί ως εθνοτική η μειονότητα της Θράκης.
Γεγονός είναι πάντως ότι στην Ξάνθη έπεσε στο κενό η προσπάθεια των Μπουρχάν-Ντεντέ να συγκροτήσουν αυτόνομο μειονοτικό ψηφοδέλτιο, καθώς οι υποψήφιοι των κομμάτων προτίμησαν την κομματική γραμμή.
Επομένως για τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το "κέρδος" εξαρτάται από το ποιος υποψήφιος θα αποσπάσει περισσότερες ψήφους σε προσωπικό επίπεδο.

"Αγκάθι" το αγροτικό

Στην Ξάνθη η καλή ή μη πορεία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού εξαρτάται από το πώς θα ψηφίσουν οι αγρότες του νομού, οι οποίοι αισθάνονται ήδη τις συνέπειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την καπνοκαλλιέργεια. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ συμμετέχουν επίσης ο νυν βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης, ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο Χατζή Χαλήλ Διλέκ.

Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει βεβαίως η παρουσία του βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής. Το συνδυασμό συμπληρώνουν οι Νικόλαος Βουρβουκέλης, Μαντατζή Τσετίν, Μαξούμ Τζενάν και Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος.

Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ ανέτρεψε την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας τις δύο από τις τρεις έδρες.

Μάχη για την πρωτιά στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το πόσο θα τραβήξει η υποψηφιότητα του Αχμέτ Χατζή Οσμάν, ο οποίος επιλέχτηκε αντί του Γκαλήπ. Ο Χατζή Οσμάν, πρώην πρόεδρος του κόμματος DEB, που ίδρυσε ο αποθανών ανεξάρτητος βουλευτής Σαδίκ, ως θεολόγος απευθύνεται στις λαϊκές μάζες των μειονοτικών, ενθαρρύνοντας το θρησκευτικό τους συναίσθημα, και οι αντίπαλοί του τον θεωρούν μετρήσιμη δύναμη. Γεγονός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη εκτός από τις προηγούμενες εκλογές κέρδιζε τις δύο από τις τρεις έδρες. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται επίσης η Χρύσα Μανωλιά, εν ενεργεία βουλευτής, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του νομού Γιώργος Πεταλωτής, ο Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, η Όλγα Τσετινέ και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Δυνατό είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Ροδόπη λόγω της υποψηφιότητας του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επιπλέον ενεργή είναι και η παρουσία του έτερου βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος στην ουσία θα αναμετρηθεί με τον Χατζή Οσμάν του ΠΑΣΟΚ. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Κυριάκος Μπαμπασίδης, Ερντογάν Σαΐτ και Χρίστος Μπρανζτουκάκης.

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Διατηρούντα οι ισορροπίες

Η ΝΔ στον Έβρο καλείται να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και των ανέργων, κυρίως των νέων οι οποίοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να βρουν δουλειά. Ωστόσο για ψηφοδέλτιο νίκης κάνουν λόγο οι υποψήφιοι της ΝΔ, το οποίο απαρτίζεται από τους δυο εν ενεργεία βουλευτές Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση και τους Αντώνη Βαμβακερό, Κυριάκο Γεροντόπουλο, Γρηγόρη Λυμπερακίδη και Παρασκευά Πατσουρίδη.

Τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από τους ψηφοφόρους θέλει να εισπράξει το ΠΑΣΟΚ, αν και είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η ισορροπία των δύο εδρών που κερδίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται εκτός από τους δύο βουλευτές Γιώργο Ντόλιο και Απόστολο Φωτιάδη τέσσερα νέα πρόσωπα, η Ελένη Παχτσεβάνη, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Ζήσης Μαραγκοζούδης και η εκ Σαμοθράκης Άννα Δεληγιάννη.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: