Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 62-63...Γιατί έτσι μας αρέσει!

ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 62-63...Γιατί έτσι μας αρέσει!

Κάποιες φορές δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις ορισμένα πράγματα. Συγχωρείστε μας, αλλά αυτή είναι μια από αυτές τις φορές! Η Ελλάδα είναι στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ μετά από ένα απίστευτο αλλά ελληνικό φινάλε και νίκη επί της Σλοβενίας με 63-62. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς «ξεχρέωσε» και με το παραπάνω τις όχι και τόσο καλές εμφανίσεις του στο τουρνουά, ηγήθηκε της επικής αντεπίθεσης και του εκπληκτικού σερί 4-17 στο τελευταίο πεντάλεπτο!

Αυτά τα πράγματα μόνο η Ελλάδα τα κάνει και πιθανότατα στο παγκόσμιο μπάσκετ δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Με 2'30'' να απομένουν η διαφορά ήταν στο +12, αλλά αυτό δε στάθηκε ικανό να αποτρέψει τους «Δράκους» του Γιαννάκη από το να κάνουν αυτό που μας έχουν δείξει πολλές φορές ότι μπορούν: το ακατόρθωτο. Η άμυνα επιτέλους λειτούργησε όπως έπρεπε και στην επίθεση τα σουτ που έπρεπε να μπουν μπήκαν!

Ο Παπαλουκάς ήταν επιτέλους ο γνωστός Παπαλουκάς και με 17 πόντους ηγήθηκε της επικής αντεπίθεση, ενώ πολύτιμες λύσεις έδωσαν στο τέλος τόσο ο Νίκος Ζήσης, όσο και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Οι 16 πόντοι του Νεστέροβιτς και οι 14 του Λάκοβιτς δεν ήταν αρκετοί για τη Σλοβενία, η οποία την έπαθε όπως η Κροατία και όπως η Γαλλία στο Βελιγράδι και ένιωσε καλά στο πετσί της τι σημαίνει η καρδιά του πρωταθλητή.

Ο Σμόντις ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης για τη Σλοβενία, για να ισοφαρίσει αμέσως ο Παπαδόπουλος σε 2-2. Στην επόμενη φάση εκπληκτικό στοπ του Διαμαντίδη στον Νεστέροβιτς χρεώθηκε λανθασμένα με φάουλ από τους διαιτητές, σε ένα αρκετά νευρικό και άστοχο ξεκίνημα από τις δύο ομάδες. Ο Παπαδόπουλος με νέο καλάθι έδωσε προβάδισμα για την Εθνική μας, 3-2, αλλά ο Γιαγκόντνικ είχε απάντηση στον Έλληνα ψηλό. Με κάρφωμα του Νεστέροβιτς στο 4' το σκορ έγινε 6-4, με την ελληνική ομάδα να κυριαρχεί στα ριμπάουντ τα πρώτα αυτά λεπτά.

Οι Σλοβένοι έβρισκαν τον τρόπο να διασπούν την ελληνική άμυνα, κυρίως μέσα από τη ρακέτα, ωστόσο, επιθετικά μπορούσαμε και βρίσκαμε τις απαντήσεις. Το 10-12 στο 7', έγινε 14-12 ένα λεπτό αργότερα, με ένα μικρό σερί 4-0 των πρώην Γιουγκοσλάβων. Μάλιστα, με τρίποντο του Λάκοβιτς στο 9' η διαφορά πήγε και στο +5, 17-12. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 17-14 υπέρ των Σλοβένων και την Εθνική μας φανερά να μην έχει καθαρό μυαλό.

Με τον Μπουρούση να μειώνει με δίποντο και τον Σπανούλη να ευστοχεί σε δύο βολές, η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με προβάδισμα για την Ελλάδα, 17-18, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να έχει κάνει πολλές αλλαγές προσπαθώντας να βρει ρυθμό η ομάδα. Στο 14' το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε προβάδισμα ενός πόντου, 21-22, ενώ με 3'46'' να απομένουν για το ημίχρονο, είχαμε το +3, 23-26, βελτιώνοντας αισθητά την άμυνά μας.

Ο Σμόντις με τρίποντο ισοφάρισε 28-28, 2'30'' πριν το τέλος του εικοσαλέπτου, με την Εθνική μας ομάδα να έχει 0/7 τρίποντα, έναντι 2/7 των Σλοβένων. Ο Ε. Λόρμπεκ με τρίποντο έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του, 32-28, ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Διαμαντίδης υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ, με λιγότερο από μισό λεπτό να απομένει. Το ντράιβ του Ντράγκιτς ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της στο πρώτο μέρος, 34-28 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Η Ελλάδα έκανε τα εύκολα δύσκολα με τους παίκτες να έχουν άγχος και να φαίνεται, το καθαρό μυαλό να απουσιάζει και τις επιλογές σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αδικαιολόγητες. Η Σλοβενία παίζοντας έξυπνα και χτυπώντας όπου έβλεπε αδύνατο σημείο, κατάφερε να μένει κοντά στο σκορ, αλλά και να έχει και το προβάδισμα στην ανάπαυλα. Νεστέροβιτς και Σμόντις είχαν από 8 πόντους, όσους και ο Παπαδόπουλος.

Οι 8 ασίστ των Σλοβένων έναντι μόλις 2 της «γαλανόλευκης», ήταν ενδεικτικό της δημιουργικότητας των δύο ομάδων. Ο Λάκοβιτς έπαιξε και τα 20 λεπτά έχοντας τρεις πόντους με 1/5 σουτ, αλλά και τρεις ασίστ, αφού παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν υπήρχε πίεση...

Ο Νεστέροβιτς πέτυχε το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου και ανέβασε τη διαφορά στο +8 για τους Σλοβένους, 36-28, ενώ ο ίδιος παίκτης έκανε και το +10, 38-28, σε ένα σημείο που η Εθνική μας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Γιάκα Λάκοβιτς και 41-28, με σερί 13-0 των Σλοβένων από το 28-28 στα τέλη της δεύτερης περιόδου! Ένα δίποντο του Παπαδόπουλου και το πρώτο εύστοχο τρίποντο της Ελλάδας από τον Τσαρτσαρή έριξαν τη διαφορά, 41-33, αλλά ο Σμόντις την ξανάκανε διψήφια, 43-33 στο 25'.

Ό,τι και να δοκίμαζαν οι Έλληνες παίκτες και ο Γιαννάκης από τον πάγκο δεν έπιανε, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και εξυπνάδα στο παιχνίδι του, ενώ είχε και πολλά κενά διαστήματα. Στο 28' το σκορ ήταν 47-37, με τους Σλοβένους να αρχίζουν να κυριαρχούν και στα ριμπάουντ, την ώρα που συνεχιζόταν η αστοχία από τα 6,25. Η τρίτη περίοδος έκλεισε με τη διαφορά στο +11, 51-40 και την ελληνική άμυνα να... πελαγοδρομεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Ντράγκιτς με τρίποντο μπροστά στον Παπαδόπουλο έκανε το 54-40 για την ομάδα του, η οποία έδειχνε απόλυτα συγκεντρωμένη στο στόχο της και έδειχνε να ξέρει τι θέλει μέσα στο παρκέ, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η οποία ήταν το άκρως αντίθετο. Με 7''49'' να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Λάκοβιτς έκανε το 56-42, με την εικόνα της ελληνικής ομάδας να είναι απλά απογοητευτική και τα αποθέματα σιγά-σιγά να στερεύουν...

Με πέντε λεπτά να απομένουν, το σκορ ήταν 58-46, με τη «γαλανόλευκη» να κάνει πια την τελευταία της προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα και να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ένα τρίποντο του Τσαρτσαρή έριξε τη διαφορά κάτω από τους δέκα, 58-49, με 4'15'' για το τέλος. Δύο σερί επιθέσεις η Ελλάδα έκανε κακές επιλογές και έχασε την ευκαιρία να μειώσει κι άλλο, την ώρα που παίχτηκαν καλές άμυνες. Ο «ψυχρός» Λάκοβιτς με τρίποντο στο κρίσιμο σημείο έκανε το 61-49, 2'30'' πριν τη λήξη.

Ο Νίκος Ζήσης ευστόχησε σε δύο βολές για το 61-51, ενώ ο Βασιλόπουλος τον μιμήθηκε και έριξε τη διαφορά στους οκτώ, 61-63. Δύο καλές άμυνες στην επαναφορά των Σλοβένων έδωσαν ελπίδα στην Εθνική, αλλά κάτι η ατυχία και κάτι δύο κακές αποφάσεις των διαιτητών δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ο Παπαλουκάς 32'' πριν τη λήξη έκανε το σκορ 62-55. Ο Λάκοβιτς κράτησε πολύ τη μπάλα κι έκανε λάθος, ενώ ένα τρίποντο του Παπαλουκά 48 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έκανε το σκορ 62-58.

Ο Ζήσης με ένα μεγάλο τρίποντο μείωσε στον έναν, 62-61, ο Λόρμπεκ έκανε λάθος στην επίθεση της Σλοβενίας και η Ελλάδα είχε 14 δεύτερα να πάρει το ματς. Ο Παπαλουκάς με ντράιβ στα επτά δευτερόλεπτα έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα, 62-63, με την τελευταία επίθεση να ανήκει στην ομάδα του Αλες Πίπαν. Η ελληνική άμυνα λειτούργησε στο κατάλληλο σημείο και δεν επέτρεψε στον Λάκοβιτς να σουτάρει υπό προϋποθέσεις. Τελικό σκορ 62-63 και η Ελλάδα στην τετράδα!

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 34-28, 51-40, 62-63

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Πίπαν): Τσάπιν, Κλόμπουτσαρ, Λάκοβιτς 14 (3), Ντράγκιτς 7 (1), Ν.Λόρμπεκ 2, Τσέμπουλαρ, Γιαγκόντνικ 2, Ε.Λόρμπεκ 7 (1), Σμόντις 10 (1), Σλόκαρ 4, Βίντμαρ, Νεστέροβιτς 16

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 17 (1), Μπουρούσης 2, Ζήσης 7 (1), Σπανούλης 6, Βασιλόπουλος 2, Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 4, Τσαρτσαρής 6 (2), Διαμαντίδης 5 (1), Παπαδόπουλος 10, Κακιούζης 2

Πηγή: Sportnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: