Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων

Η «ομάδα κρούσης» του Καραμανλή

Η προεκλογική περίοδος, μια από τις πλέον περίεργες της Μεταπολίτευσης, ανέδειξε τους «ανθρώπους του προέδρου», τα στελέχη εκείνα με τα οποία ο κ. Κώστας Καραμανλής συνομίλησε, που εμπιστεύτηκε και χρησιμοποίησε σε αποφασιστικής σημασίας ρόλους στις πιο κρίσιμες στιγμές.

Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος ήταν και αυτή την περίοδο ο έμπιστος του πρωθυπουργού. Η πύρινη λαίλαπα ανέτρεψε τα σχέδιά του για εκλογή με «σταυρό προτίμησης» στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο κ. Καραμανλής τον «επιστράτευσε» στον τομέα του συντονισμού της επικοινωνίας τοποθετώντας τον εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ηταν δύο 24ωρα μετά τις πυρκαγιές, με την εικόνα του κρατικού μηχανισμού να φαντάζει - σε επικοινωνιακό επίπεδο, αν μη τι άλλο - ασυντόνιστη. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στο Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Τύπου την απόφασή του να τον ορίσει εκ νέου κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Θόδωρε, ξέχνα την Περιφέρεια Αττικής. Αναλαμβάνεις εκπρόσωπος Τύπου από αύριο», είπε ορθά κοφτά ο κ. Καραμανλής. Πρώτη κίνηση του κ. Ρουσόπουλου ήταν να οργανώσει εξαρχής την περίφημη «ομάδα διαχείρισης κρίσεων», που χρησιμοποίησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με υψηλή εκπροσώπηση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Κατά κοινή ομολογία η παρουσία του κ. Ρουσόπουλου στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο Ζάππειο, ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Με παροιμιώδη ψυχραιμία - οι φίλοι του τον αποκαλούν το «λεξοτανίλ» της κυβέρνησης! - τις κρίσιμες ημέρες κατάφερε και πέρασε στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός συντονισμένου κρατικού μηχανισμού την ώρα της εθνικής κρίσης. Το «καλύτερο» ο κ. Ρουσόπουλος το άφησε για το τέλος: ανακοίνωσε ότι σταματά την ενημέρωση 5 μόλις λεπτά της ώρας πριν το ΠΑΣΟΚ ανακοινώσει την επανεμφάνιση του κ. Κώστα Λαλιώτη. Ετσι το «ροκ» που επιδίωξε ο κ. Λαλιώτης δεν το χόρεψαν ποτέ δύο...

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς για μια ακόμη φορά ήταν το πολιτικό στέλεχος που ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ξεχωρίζει, σέβεται κι εκτιμά περισσότερο από κάθε άλλον. Ο «Σαρακατσάνος» τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, όντας ένας πολιτικός με κύρος, εμπειρία και πολιτικό θάρρος. Είχε εισηγηθεί από την πρώτη κιόλας πυρκαγιά να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, «κόντρα» στο ρεύμα και σε εισηγήσεις πολλών άλλων υπουργών που δυσφορούν με την πολυσχιδή δραστηριότητα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τον άκουσε με προσοχή. Και ήταν ο κ. Σουφλιάς που κλήθηκε «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ανακοινώνοντας τα αντιπλημμυρικά έργα. Ηταν εκεί στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στα έργα της Εγνατίας, σε όλη την προεκλογική περίοδο, στα «δύσκολα και τα μεγάλα».

Αποφασιστικός

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντοτε είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό μισή ώρα πριν από τις συσκέψεις, κι έμενε τελευταίος. Την Παρασκευή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές ήταν επί ώρες μαζί με τον πρωθυπουργό, κι ήταν εκείνος που διατύπωσε ευθαρσώς το ερώτημα «είναι τυχαίο να ξεσπούν τόσες πυρκαγιές την ίδια ώρα;». Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, τέλος, ήταν το στέλεχος εκείνο που κλήθηκε τις τελευταίες ημέρες να «περιχαρακώσει» το μεσαίο χώρο, να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία, εξηγώντας στους πολίτες το άτοπο των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης πάντοτε ήταν ο «εκ δεξιών» του προέδρου της Ν.Δ., επισήμως ή ατύπως. Ο πρώην υπουργός, θεματοφύλακας του «καραμανλισμού», κλήθηκε από την «αποστρατεία» την ώρα της κρίσης να περιβάλει με το κύρος του το Ειδικό Ταμείο Αρωγής των πυρόπληκτων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για τυχόν «ατασθαλίες» ή αδιαφάνεια. Το όνομά του πρότεινε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. «Θα δεχτεί ο Πέτρος;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος και τηλεφώνησε αμέσως στον πρώην υπουργό του. Πρόσωπο κοινής αποδοχής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση του πρωθυπουργού και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, ότι, αν μη τι άλλο, τα χρήματά τους θα πάνε εκεί που πρέπει...

Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης όντας γραμματέας της Ν.Δ. αλλά και χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, επωμίστηκε το βάρος των εκλογών. Από τα ψηφοδέλτια και την προετοιμασία του κόμματος μέχρι και την επικοινωνιακή παρουσία, το πέρασμα της γραμμής του κόμματος την «κατάλληλη στιγμή» και με τους «κατάλληλους τόνους», ο κ. Ζαγορίτης ήταν πανταχού παρών. Το ίδιο και στο Μέγαρο Μαξίμου, στις συσκέψεις για τις πυρκαγιές. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ο γραμματέας έδωσε σκληρό αγώνα. Ηταν ο άνθρωπος που σύμφωνα με πληροφορίες από κοινού με τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί αμέσως στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος στην πολιτική, όπως κι ο ίδιος αρέσκεται να συνομολογεί. Ο υπουργός Αμυνας χρίστηκε «αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου», κλήθηκε από τον πρωθυπουργό την ώρα της κρίσης να κερδίσει το «στοίχημα των εκλογών»: την οργάνωση κι άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Αντέδρασε άμεσα κι αποτελεσματικά, κατά κοινή ομολογία.

Ο κ. Νίκος Καραχάλιος, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., είναι από τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν σε αυτές τις εκλογές. Αρχικώς επιθυμούσε να είναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής. Ομως η υποψηφιότητα του κ. Ρουσόπουλου ήταν εκ των πραγμάτων απαγορευτική γι’ αυτόν. Οταν μεταβλήθηκαν τα δεδομένα το «ζύγισε», αλλά έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να πολιτευτεί τη ύστατη ώρα. Οι σχέσεις του με τον κ. Ζαγορίτη πέρασαν από «σαράντα κύματα», αλλά τελικώς «τα βρήκανε». Θιασώτης της «πολιτικής των εμβλημάτων», ήταν εκείνος που σχεδίασε τα πάσης φύσεως «σήματα» και κονκάρδες» στα δύο τελευταία Συνέδρια της Ν.Δ., στο πρότυπο των Αμερικανικών Κολεγίων. Φίλος του κ. Μεϊμαράκη, έχει πολύ καλές σχέσεις με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. Πήγε στη Γαλλία, εμπνεύστηκε από τη στρατηγική του Γάλλου προέδρου την οποία και «αντέγραψε» σε σημαντικό βαθμό. Ακόμη κι όταν αυτή η καμπάνια ανατράπηκε εκ των πραγμάτων λόγω των πυρκαγιών, έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά. Σήκωσε το βάρος αρκετών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων, τις περισσότερες φορές με επιτυχία, αλλά είχε κι άτυχες στιγμές.

Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο γραμματέας Επικοινωνίας κ. Πάνος Λειβαδάς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ ήταν τα στελέχη που συνέβαλαν τα μέγιστα στην τηλεοπτική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας. Επί ώρες μελετούσαν όλα τα ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, και ήταν εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν την καμπάνια της Ν.Δ. Στα «υπέρ» τους, συν τοις άλλοις, ότι επέμειναν μέχρι τέλους στη θετική διαφήμιση, δίχως να παρασυρθούν από τον κ. Λαλιώτη. Ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος ανέλαβε τις συνεντεύξεις στα μεγάλα δίκτυα κι εφημερίδες του εξωτερικού, δίνοντας πάνω από 30 συνεντεύξεις όπου πέρασε τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τέλος, και ο κ. Δημήτρης Σιούφας ήταν και αυτή την περίοδο οι «σταθερές αξίες» για τον πρωθυπουργό.


Τα στελέχη «σκιές» του Γιώργου

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα βρίσκεται στην «Τράτα» της Καισαριανής πλαισιωμένος από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την προεκλογική εκστρατεία του και λίγους στενούς του συνεργάτες. Θα τηρήσει έτσι ένα έθιμο που θέλει τις προεκλογικές περιόδους να κλείνουν με κρασί και μεζεδάκια, εφόσον την παραμονή της κάλπης δεν επιτρέπονται πολιτικές δραστηριότητες…

Με τους περισσότερους από τους συνεργάτες του ο κ. Παπανδρέου είναι πολλά χρόνια μαζί. Από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Παιδείας και ακόμη πιο πίσω από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στην κρίσιμη μάχη που έδωσε από τα μέσα Αυγούστου οι άνθρωποι του προσωπικού του γραφείου κινήθηκαν σε διάφορους ρόλους. Οι κ.κ. Δημήτρης Δόλλης και Νίκος Ζιώγας ήταν στην κυριολεξία η σκιά του. Ενα βήμα πίσω του σε όλες τις περιοδείες, από την Εγνατία μέχρι Κρήτη, και σε όλα τα μυστικά και φανερά ραντεβού της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε σταθμό φρόντιζαν ώστε να είναι όλα όπως πρέπει, έρχονταν σε επαφή με τα τοπικά στελέχη, είχαν την ευθύνη να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι αλλά και να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία νέα.

Ενα μέτρο πιο αριστερά ή πιο δεξιά, έξω όμως από τα πλάνα της τηλεόρασης, ήταν η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο άνθρωπος που είναι τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον μαζί του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της ζήτησε να τον ακολουθεί σε όλες τις περιοδείες του, εφόσον ούτως ή άλλως είχε κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό τους. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μοίρασε το χρόνο της μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του μικρού πούλμαν που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του προέδρου του κόμματος σε όλες του τις εξορμήσεις. Ψυχή των προεκλογικών συγκεντρώσεων ήταν οι κ.κ. Πέτρος Συναδινός, Πέτρος Λάμπρου, Γιώργος Τσολιάς, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Γιώργος Λυμπερόπουλος που είχαν την ευθύνη να προηγούνται και να κινητοποιούν τις τοπικές οργανώσεις. Την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης είχε ο σκηνοθέτης κ. Γιώργος Σιούλας της ΕΡΤ, ο οποίος απέσπασε πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά του ενώ το γενικό πρόσταγμα για τα οργανωτικά (εξέδρες, φώτα, ηχητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) είχε ο κ. Φάνης Συναδινός.

Ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Παύλος Γερουλάνος, κρατούσε τα μετόπισθεν. Εγραψε άπειρες ώρες στη Χαριλάου Τρικούπη για να λύνει τα προβλήματα που παρουσιάζονταν και να δίνει το τελικό Ο.Κ. για κάθε δραστηριότητα. Μιλούσε με στελέχη και δημοσιογράφους, ήταν ο κυματοθραύστης των αντιδράσεων και ο άνθρωπος που ανέλαβε μια σειρά από δύσκολες αποστολές.

Μαζί του, ακούνητοι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μεγάλο βάρος σήκωσαν ο νέος
εκπρόσωπος Τύπου, κ. Γ. Ραγκούσης, και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, κ. Γιώργος Ελενόπουλος. Ο πρώτος από τα ήσυχα νερά της Πάρου βρέθηκε στα βαθιά εσωκομματικά νερά και επέπλευσε ενώ ο δεύτερος -έμπειρος δημοσιογράφος- έδωσε την πρώτη μάχη από την άλλη πλευρά των μικροφώνων. Στα γραφεία τους στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 έγραψαν πολλές ώρες και… άπειρες λέξεις για τις ομιλίες του κ. Γ. Παπανδρέου οι κ.κ. Γιάννης Ρουμπάτης και Δημήτρης Στεφάνου και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το έργο της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στα κανάλια τις δύσκολες ώρες (Γεννηματά, Πατουλίδου, Κουλούρης κ.λπ.) σήκωσε ο γραμματέας του κόμματος, κ. Νίκος Αθανασάκης. Ο γραμματέας του κόμματος απαντούσε και στα πιεστικά ερωτήματα των διαπιστευμένων συντακτών για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κώστας Λαλιώτης έστησε το δικό του στρατηγείο στο δεύτερο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί έγραφε και έσβηνε τα κείμενα των τηλεοπτικών σποτ και ενέκρινε το δημιουργικό τους. Οποτε χρειαζόταν, κατέβαινε στην αίθουσα Τύπου προκειμένου να τα παρουσιάσει και να επιτεθεί στην κυβέρνηση.


Οι «σταθερές αξίες» της Αλέκας

Με ένα στενό πυρήνα έμπιστων συνεργατών κινούνται οι ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς στο δρόμο προς την κάλπη.

Το βασικό χαρακτηριστικό των επιτελείων τόσο του κ. Αλαβάνου όσο και της κ. Παπαρήγα είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά ολιγομελείς ομάδες, που σε τίποτε δεν θυμίζουν τα πολυάνθρωπα επιτελεία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, αλλά και το περιεχόμενο των ομιλιών της με τους εξής τέσσερις συνεργάτες. Πρόκειται για τους κκ. Δημήτρη Γόντικα, Δημήτρη Κουτσούμπα, Δημήτρη Αρβανιτάκη και Μάκη Μαΐλη. Ο κ. Γόντικας είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και θεωρείται ένας από τους εξαιρετικά ισχυρούς ανθρώπους στο κομματικό σύστημα του Περισσού. Μάλιστα, αν ο ίδιος δεν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του γενικού γραμματέα, τότε μάλλον θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος της κ. Παπαρήγα. «Γνώμη που μετράει» διαθέτει και ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, διευθυντής του κομματικού οργάνου του Περισσού, της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Ο κ. Κουτσούμπας έχει σχέσεις αγαστής συνεργασίας με τη γενική γραμματέα, ενώ σε πολλά «τηλεπαράθυρα» έχει αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου του ΚΚΕ. Εκ των στενών συνεργατών της κ. Παπαρήγα είναι και ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, επικρατέστερος διάδοχος της κ. Παπαρήγα και γραμματέας της πλέον «νευραλγικής» οργάνωσης του ΚΚΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Φυσικά, από τον ηγετικό πυρήνα του Περισσού δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κ. Μάκης Μαΐλης, που ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου συγγράφει τις ανακοινώσεις που διανέμει το κόμμα στα ΜΜΕ, ενώ από εκείνον περνούν τα αιτήματα για συνεντεύξεις της κ. Παπαρήγα σε διάφορα Μέσα. Το ίδιο συμβαίνει και για όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, αφού η εμφάνισή τους σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, αλλά και οι συνεντεύξεις τους σε εφημερίδες τελούν υπό την έγκριση του «πανίσχυρου» κ. Μαΐλη.

Εξάλλου, η πορεία του ΚΚΕ χαράσσεται από τους τέσσερις προαναφερθέντες και από την κ. Παπαρήγα, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του Περισσού λειτουργεί απλώς επικυρωτικά των επιλογών τους.


Ο Αλέξης της Κουμουνδούρου

Επίσης ολιγομελής είναι και η ομάδα συνεργατών του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου. Ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του κ. Αλαβάνου είναι ο κ. Κώστας Παπαδιγενόπουλος, που τελεί χρέη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του. Θεωρείται ο «εξ απορρήτων» του προέδρου του Συνασπισμού, αφού, εκτός από τις κοινές ιδέες τους, τους ενώνουν και πολλά χρόνια παράλληλης πορείας, ήδη από την εποχή που ο κ. Αλαβάνος ήταν ευρωβουλευτής. Μάλιστα, ο κ. Παπαδιγενόπουλος «κατεβαίνει» και στο Ηράκλειο συχνά πυκνά, για να προλειάνει το έδαφος για την υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου. Επίσης της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αλαβάνου είναι και η κ. Ελένη Σαραντοπούλου, η οποία στην Κουμουνδούρου αποκαλείται «δεξί χέρι του προέδρου». Η κ. Σαραντοπούλου, εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων της, ενημερώνει τον κ. Αλαβάνο και περί τα αγροτικά θέματα, καθώς είναι γεωπόνος, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια.

Φυσικά, από τον πυρήνα των στενών συνεργατών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έχει λόγο αναφορικά με την επικοινωνιακή γραμμή, αλλά και τη διαμόρφωση των βασικών θεμάτων στους λόγους του κ. Αλαβάνου. Της εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΝ απολαμβάνει και η γραμματέας της Οργάνωσης της Β’ Αθήνας του Συνασπισμού Σόφη Παπαδόγιαννη. Η κ. Παπαδόγιαννη είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας, είναι σύζυγος του «εξ απορρήτων» κ. Παπαδιγενόπουλου, ενώ πιστώνεται την επιτυχημένη έκβαση πολλών προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στον κύκλο των συνεργατών του κ. Αλαβάνου περιλαμβάνεται και ο κ. Περικλής Αντωνίου, ενώ ο υποψήφιος στην Εύβοια και πρώην βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου θεωρείται εμβριθής γνώστης των θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός των στενών συνεργατών, όμως, πολύτιμες πληροφορίες στον πρόεδρο του ΣΥΝ προσφέρει και ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, που θεωρείται ειδικός σε θέματα συνδικαλισμού. Στα «συν» του κ. Στρατούλη θεωρείται η συμμετοχή του σε πολλά πάνελ την περίοδο των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας, για τις οποίες «στοχοποιήθηκε» και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Τέλος, υπολογίσιμη γνώμη διαθέτει και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρείται εκ των ηγετικών στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, της εσωκομματικής τάσης του κ. Αλαβάνου, ενώ εκείνος ήταν που «έβαλε πλάτη» για την εκλογή του κ. Αλαβάνου στην προεδρία του Συνασπισμού.


Το «ντουέτο» του ΛΑΟΣ

Στο 2ο όροφο της διασταύρωσης Ερατοσθένους και βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης συναντά τους στενούς του συνεργάτες. Τον Γιώργο Γεωργίου, πρώην πρέσβη και αναπληρωτή του προέδρου του κόμματος, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Χρήστο Γούδη, εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑΟΣ. Είναι ο πιο στενός «πυρήνας» του προέδρου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του, που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, που δίνουν συμβουλές. Με τον κ. Γεωργίου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωρίζεται πολλά χρόνια ενώ ο καθηγητής Αστρονομίας Χρήστος Γούδης, αν και ανήκει στα νέα στελέχη του κόμματος, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προέδρου. Στον ίδιο πυρήνα συνεργατών ανήκει ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Καραποστόλου ενώ κοντά στον κ. Καρατζαφέρη είναι πλέον και ο Κωστής Αϊβαλιώτης, διευθυντής του γραφείου του στην Ευρωβουλή.

Τα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται και στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού: ο κ. Γεωργίου είναι υποψήφιος Α’ Αθηνών, ο Αδωνις Γεωργιάδης Β’ Αθηνών, ο Γιώργος Καραποστόλου και ο χαμηλών τόνων Χρήστος Γούδης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κι ο Κ. Αϊβαλιώτης υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ενα πρόσωπο που είναι γνωστό στους αναγνώστες της εφημερίδας «Αλφα 1» με την υπογραφή Αριστερός Παρατηρητής είναι ο Αλέξης Οικονόμου, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Καρατζαφέρη.

Στο περιβάλλον του προέδρου του ΛΑΟΣ ανήκει ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης που συνοδεύει παντού τον κ. Καρατζαφέρη, όπως και η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου κυρία Φωτεινή Παπαλάμπρου, που έχει διατελέσει στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες επικοινωνίας.


Οι «στρατηγοί» του Παπαθεμελή

Τον πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης αποτελούν, στην πλειονότητά τους, καθηγητές. Ο άνθρωπος-σκιά του Στέλιου Παπαθεμελή, όμως, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τον κ. Παπαθεμελή σε όλα τα χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Δίπλα στον πρόεδρο βρίσκονται σήμερα ο πρέσβης επί τιμή Μ. Μεγαλοοικονόμος, ο στρατηγός Δημήτρης Δήμου, ο καθηγητής των πανεπιστημίων Στρασβούργου και Θράκης Νικήτας Αλιμπραντής, όπως και ο καθηγητής με αντικείμενο μελέτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς Κλεομένης Κουτσούκης. Στο πλευρό του κ. Παπαθεμελή βρίσκονται νέοι επιστήμονες, όπως ο διδάκτωρ κοινωνιολογίας Μελέτης Μελετόπουλος, ο διεθνολόγος Αλ. Αρβανιτάκης. Σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης συζητά με κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατίας, που στηρίζει πλέον το κόμμα του κ. Παπαθεμελή, με τον Μανώλη Μηλιαράκη και τον Γιάννη Γραμματικάκη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: