Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Παρέμβαση Κίνας για Κόσοβο

Παρέμβαση Κίνας για Κόσοβο

Προϊόν συμβιβασμού θεωρεί η Κίνα ότι πρέπει να είναι η πρόταση που θα ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου

Παρέμβαση στο θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου έκανε η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα. Όπως δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς, μετά από επαφές με τον ομόλογό του, Γιαγκ Ντιεντσίμ και το Κινέζο αντιπρόεδρο, Τσεγκ Τσινκογκόμ, εξασφάλισε τη δέσμευση, ότι η θέση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είναι η υπερψήφιση αποκλειστικά και μόνο, συμβιβαστικής λύσης. Τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει ιδιαίτερη διπλωματική αναταραχή, καθώς οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν μονομερώς μια πιθανή ανεξαρτησία του Κοσόβου, για να θεωρήσουν αργότερα προϊόν παρερμηνείας τα όσα δήλωσαν, η Ρωσία και η Σερβία είχαν διαμαρτυρηθεί, οι Αλβανοί του Κοσόβου συμφωνούσαν με τις ΗΠΑ και θεωρούσαν πιθανό σενάριο στρατιωτική εισβολή των Σέρβων και οι συντονιστές του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έδειχναν να μην μπορούν να ελέγξουν τις αποκλίνουσες τάσεις. Επίσης θέση της Κίνας είναι ότι αντιτίθεται σε κάθε χρονικό περιορισμό της διαδικασίας για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου.

Συμμαχία Σέρβων και Ρώσων

Τον ρόλο της Ρωσίας στο θέμα των εξελίξεων στο Κόσοβο, εκθείασε με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass ο υπουργός της Σερβίας αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμαρτζιτς: "Η Ρωσία με τη θέση της διαφυλάσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και ότι αυτό αποτελεί μέρος των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεών της χώρας στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης". Eπίσης ο Σέρβος υπουργός δήλωσε ότι μία λύση προϊόν επιβολής στο Κόσοβο θα αποτελούσε πηγή συγκρούσεων και εντάσεων στην περιοχή.

Αλβανική παρέμβαση

Έκκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, απεύθυνε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας (νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος), 'Αρτα Ντάντε, καλώντας την να ενθαρρύνει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίσματος που θα στηρίζει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, με στόχο την οριστικοποίηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Πηγή: Pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: