Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 82-77: Χίλια μπράβο στα λιοντάρια!

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 82-77: Χίλια μπράβο στα λιοντάρια!

Πάλεψαν, μόχθησαν, ίδρωσαν αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Τα λιοντάρια του Παναγιώτη Γιαννάκη κόντρα στα προγνωστικά έπαιξαν στα ίσια τους Ισπανούς, αλλά λύγισαν στο τέλος και ηττήθηκαν με 82-77. Η ελληνική ομάδα έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους «φούριας ρόχας», όχι γιατί δεν το άξιζε, αλλά γιατί δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Πλέον, στο μικρό τελικό θα διεκδικήσουμε το χάλκινο μετάλλιο και το Ολυμπιακό εισιτήριο.

Όσο και αν μας απογοητεύει η ήττα, η εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας ήταν αντάξια μιας Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Παρά την κούραση, παρά το ότι κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα χτυπήσει στα ίσια τους Ισπανούς και παρά τα όσα χρειάστηκε να ξεπεράσει κατά τη διάρκεια του αγώνα με το διαιτητικό τρίο να παίζει φουλ έδρα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα έδωσε όλα, μέχρι τελευταίας ανάσας. Φάνηκε πως δεν ήταν αρκετό. Δεν πειράζει όμως, αυτή η ομάδα έχει να μας δώσει πολλές χαρές ακόμα.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν συγκλονιστικός με 24 πόντους, 9/11δ., 1/3τρ., 3/5β., 5ασ., ενώ και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν σε άμυνα κι επίθεση, γι' αυτό και τα λάθη στο τέλος. Από πλευράς νικητών, η τριάδα Γκασόλ (23π.), Ναβάρο (23π., 5/6τρ.) και Καλντερόν (18π., 4/8τρ.) ήταν οι στυλοβάτες των Ισπανών, οι οποίοι τελείωσαν το ματς με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, 52,3% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα 96,4% στις βολές.

Ο Παπαδόπουλος δεν πήδηξε καν στο τζάμπολ, οι Ισπανοί το πήραν και πολύ γρήγορα άνοιξαν το σκορ με άλει ουπ του Γκασόλ, αλλά ο Χατζηβρέττας με τρίποντο έκανε το 3-2 για την Εθνική. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά φάνηκε ότι οι γηπεδούχοι θα επεδίωκαν το γρήγορο ρυθμό, ενώ η ελληνική άμυνα ήταν αρκετά πιεστική και με τους παίκτες συγκεντρωμένους στη δύσκολη δουλειά που είχαν. Το πρώτο τρίλεπτο βρήκε την Ελλάδα να προηγείται με 7-4, ενώ το πρώτο πεντάλεπτο το έκλεισε με 10-8. Ο Καλντερόν με τρίποντο στο 6' έδωσε το προβάδισμα στους Ισπανούς, 11-10, με το ρυθμό του αγώνα να είναι ακριβώς στα μέτρα της Εθνικής, η οποία κρατούσε χαμηλά το σκορ.

Ο Τσαρτσαρής με μια καλή άμυνα στον Π. Γκασόλ και ένα μακρινό τρίποντο, έκανε το 11-14 με τρία λεπτά να απομένουν για το δεκάλεπτο. Χιμένεθ και Καλντερόν βρήκαν στόχο από τα 6,25, ενώ ένα κάρφωμα του Γκασόλ έκανε το σκορ 19-16 με 1'30'' να απομένει. Όπως πήγαινε το ματς ο Καλντερόν ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη «γαλανόλευκη», αφού είχε 9 πόντους με 3/4 τρίποντα (22-18). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με δύο βολές του Γκαρμπαχόσα και το σκορ στο 24-18, χάρη και σε δύο λάθη των παικτών του Γιαννάκη.

Με καλάθι και φάουλ του Νίκου Ζήση ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο και η Εθνική μας μείωσε αμέσως σε 24-21. Ο Ναβάρο, ωστόσο, με τρίποντο έφερε τους Ισπανούς ξανά στο +6, 27-21 και ο Καλντερόν με πολύ γρήγορη επίθεση στο +8, 29-21 στο 12', σε ένα σημείο όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε δύο συνεχόμενα λάθη, επιτρέποντας στους αντιπάλους να αυξήσουν τη διαφορά. Στο 13' ο Σπανούλης έκλεψε τη μπάλα έτρεξε και ο Παπαλουκάς με καλάθι και φάουλ έκανε το σκορ 29-24, με την Εθνική μας να πιέζει σε όλο το γήπεδο.

Όμως ο Ναβάρο και πάλι με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά, 32-24, με τους Ισπανούς να έχουν 6/10 τρίποντα σε εκείνο το σημείο και τα φάουλ υπέρ τους να δίνονται πολύ εύκολα... Ο Καμπέθας με νέο τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +11 για πρώτη φορά, 37-26 στο 15', με την Εθνική να μη μπορεί να βρει αντίδοτο στην ευστοχία των «φούριας ρόχας». Με συνεχόμενες καλές άμυνες του Δημήτρη Διαμαντίδη και εκδήλωση επίθεσης μέσα στη ρακέτα, το σκορ έγινε 37-30 στο 17', αλλά οι διαιτητές χρέωσαν με τρίτο φάουλ τον Θοδωρή Παπαλουκά, στο δυσάρεστο της στιγμής.

Παρ' όλη τη δυσκολία να παίξουμε άμυνα και να μη χρεωθούμε για το παραμικρό με φάουλ, τα καταφέρναμε και ο Σπανούλης έριξε κι άλλο τη διαφορά, 37-32, με 2'30'' να απομένει για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αναγκάζοντας τον Χερνάντεζ να ζητήσει τάιμ άουτ. Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Βασίλη Σπανούλη έβαλαν την Εθνική μας στο τελευταίο λεπτό με το σκορ 39-37, ενώ ο Τσαρτσαρής ισοφάρισε σε 39-39, με την αντίδραση της Ελλάδας να είναι υποδειγματική! Ο Γκασόλ στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Ισπανούς, 41-39.

Πάντως, η εικόνα της «γαλανόλευκης» ήταν εξαιρετική στο παρκέ και αν έλειπαν και κάποια αβίαστα λάθη από τα συνολικά επτά του εικοσαλέπτου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Προσθέστε και τη μεγάλη «ευαισθησία» των διαιτητών, οι οποίοι με το παραμικρό χρέωναν τους παίκτες του Γιαννάκη με φάουλ και γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια των Ελλήνων παικτών ήταν γιγαντιαία. Μάλιστα, από το 37-26 του 15' το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έτρεξε ένα σερί 4-13 για να φτάσει στο -2 στο τέλος του ημιχρόνου.

Οι Ισπανοί σούταραν με 50% σε δίποντα και τρίποντα, έναντι 45,4 και 40% αντίστοιχα της Εθνικής μας, η οποία είχε ήδη 8 κλεψίματα και είχε αναγκάσει τους γηπεδούχους να υποπέσουν σε δέκα λάθη, δείγμα της υπερπροσπάθειας που γινόταν στην άμυνα. Γκασόλ και Καλντερόν ήταν οι πρώτοι σκόρερ με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο Σπανούλης είχε 9.

Με τρία ελληνικά φάουλ σε 34 δευτερόλεπτα ξεκίνησε η τρίτη περίοδος, με τον Γιαννάκη να γελάει στον πάγκο με αυτά που έβλεπε... Ο Γκασόλ με δύο βολές έκανε το σκορ 43-39, για να απαντήσει ο Σπανούλης με δίποντο και να μειώσει 43-41, ενώ ο Κακιούζης στον αιφνιδιασμό ισοφάρισε, 43-43, 7'30'' πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Το... βιολί με τα φάουλ συνεχιζόταν, αλλά η Ελλάδα είχε τις απαντήσεις. Ο Σπανούλης ήταν εξαιρετικός και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έδωσε προβάδισμα, 47-49 στο 24', για να απαντήσει ο Ναβάρο, 50-49. Οι Ισπανοί δεν περίμεναν με τίποτα τόσο δυνατή την Εθνική και αυτό φαινόταν τόσο από τις αντιδράσεις του κόσμου, όσο και από αυτές του Χερνάντεζ και των διαιτητών...

Η ελληνική άμυνα ήταν φανταστική με τον Γιαννάκη να έχει διαβάσει σούπερ το ματς. Ο Βασιλόπουλος με τρίποντο στη εκπνοή της ελληνικής επίθεσης έδωσε αέρα τριών πόντων στη «γαλανόλευκη», 50-53 στο 26'. Ο Ναβάρο αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και με πέντε συνεχόμενους πόντους έκανε το 55-55, αλλά ο Βασιλόπουλος ήταν ψυχρός: τρίποντο και 55-58 στο 28'! Με τέσσερις συνεχόμενες βολές οι Ισπανοί πήραν προβάδισμα, 59-58, αλλά ο Κακιούζης ήταν εκεί, 59-60 στο 29'. Εξαιρετική άμυνα πάνω στον Γκασόλ και «καπάκι» στοπ του Διαμαντίδη στον Ναβάρο και η περίοδος έκλεισε με τον τελευταίο να είναι πολύ εκνευρισμένος...

Ο «Λα μπόμπα» πάντως ξεκίνησε με τρίποντο την τέταρτη περίοδο (62-60) και αμέσως μετά έγινε σύρραξη στο παρκέ, με τον Τσαρτσαρή να χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ, αφού πρώτα ο Γκαρμπαχόσα έπεσε μετά από άγγιγμα του Έλληνα φόργουορντ. Ο Ισπανός ευστόχησε και στις δύο βολές για το 64-60 στο 31'. Ο χρόνος μειωνόταν, η Ελλάδα έμενε μέσα στο παιχνίδι και κάπως έπρεπε να αποφευχθεί αυτό. Ο τρόπος γνωστός... Τέταρτο φάουλ στον Τσαρτσαρή...

Με συνεχόμενες χαμένες επιθέσεις η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να πετύχει πόντο στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 65-63 στο 34'. Ο Ρούντι Φερνάντεθ χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία, ο Διαμαντίδης ευστόχησε και στις δύο βολές, ισοφαρίζοντας το ματς 65-65. Στην επαναφορά της μπάλας ο Παπαδόπουλος νίκησε την ισπανική άμυνα και έδωσε προβάδισμα στην Ελλάδα, 65-67, με πέντε κρίσιμα λεπτά να απομένουν.

Ο Καλντερόν όμως με τρίποντο έκανε το 68-67 για τους γηπεδούχους, οι οποίοι με τον Ναβάρο πολύ γρήγορα να κάνει το 70-67, πήραν ξανά αέρα τριών πόντων με σερί 5-0. Ο Βασιλόπουλος με μια βολή έκανε το 70-68, 2'20'' πριν το τέλος, αλλά ο Γκασόλ με κάρφωμα έκανε το 72-68 και σαν να μην έφτανε αυτό, λάθος του Διαμαντίδη στην ελληνική επίθεση, έδωσε την ευκαιρία στον Καλντερόν να ανεβάσει τη διαφορά υπέρ της ομάδας του στο +6, 74-68, με 1'44'' να απομένει.

Ο Σπανούλης πολύ γρήγορα μείωσε σε 74-70, αλλά ένα λάθος του Βασιλόπουλου στην επίθεσή μας τον ανάγκασε να κάνει φάουλ στον Καλντερόν, ο οποίος ευστόχησε και στις δύο 76-70, με 48'' για το τέλος. Ο Βασιλόπουλος γρήγορα «ξεχρέωσε» με τρίποντο 34'' πριν τη λήξη για το 76-73. Ο Τσαρτσαρής βγήκε με πέντε φάουλ και ο Χιμένεθ ευστόχησε και στις δύο βολές, 78-73, με 24'' ακόμα. Ο Νίκος Ζήσης με νέο τρίποντο, 19'' πριν το τέλος μείωσε σε 78-76 και ο Γκαρμπαχόσα πήγε στη γραμμή για δύο βολές. Ο Ισπανός έβαλε και τις δύο, 80-76, αλλά ο Παπαλουκάς δεν είχε καθαρό μυαλό κι έχασε τη μπάλα.

Ο Ναβάρο ήταν εύστοχος σε δύο βολές για το 82-76 και κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι, αφού και η προσπάθεια για τρίποντο του Βασιλόπουλου στα πέντε δευτερόλεπτα, δε βρήκε στόχο. Τελικό σκορ στη Μαδρίτη 82-77, οι Ισπανοί στον τελικό για να διεκδικήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους και η Ελλάδα στο μικρό τελικό για το χάλκινο μετάλλιο και το Ολυμπιακό εισιτήριο.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 41-39, 59-60, 82-77

ΙΣΠΑΝΙΑ (Χερνάντεζ): Π. Γκασόλ 23, Φερνάντεθ 2, Καμπέθας 3 (1), Ναβάρο 23 (5), Καλντερόν 18 (4), Ρέγες 2, Χιμένεθ 5 (1), Σ. Ροντρίγκες, Μ. Ροντρίγκες, Μ. Γκασόλ, Μούμπρου, Γκαρμπαχόσα 6

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3, Μπουρούσης, Ζήσης 6 (1), Σπανούλης 24 (1), Βασιλόπουλος 10 (3), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 8 (1), Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 6, Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 8

Πηγή: Sportnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: