Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

H IAF στόχευσε φορτίο που έφτασε στη Συρία από τη Β.Κορέα

H IAF στόχευσε φορτίο που έφτασε στη Συρία από τη Β.Κορέα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στόχος της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν φορτίο που έφτασε από τη Βόρεια Κορέα τρεις μέρες πριν τον βομβαρδισμό.

Το πλοίο που μετέφερε το φορτίο ανέφερε πως μετέφερε τσιμέντο και άλλα υλικά οικοδομής. Το Ισραήλ όμως ήταν πεπεισμένο πως μετέφερε πυρηνικά υλικά.

Οι εγκαταστάσεις που κτυπήθηκαν στη βόρεια Συρία, πιστεύεται πως χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή ουρανίου από φωσφορικά άλατα. Η Συρία ισχυρίζεται πως χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για γεωργικές έρευνες.

όπως αναφέρει η Washington Post, η μυστικότητα της αποστολής αφορούσε ακόμη και αυτούς που την εκτέλεσαν. Οι πιλότοι πληροφορήθηκαν για το τι επρόκειτο να κτυπήσουν αφότου απογειώθηκαν.

Παρόλο που ούτε το Ισραήλ, ούτε η Συρία έδωσαν λεπτομέρειες για το τί κτυπήθηκε στην πραγματικότητα, πιστεύεται πως η μυστικότητα έγκειται στο ότι ο στόχος ήταν όντως πιθανές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και τη Βόρειο Κορέα ενισχύεται έπειτα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως την περασμένη Παρασκευή έφτασαν στη Δαμασκό Βορειοκορεάτες επιστήμονες για να προωθήσουν τη μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας.

Προτού πραγματοποιηθεί η επίθεση, το Ισραήλ είχε τραβήξει δορυφορικές φωτογραφίες εγκαταστάσεων που πιστεύεται πως ήταν πυρηνικές.

Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν τη Συρία και το Ιράν πως συνεργάζονται με τη Βόρειο Κορέα στον πυρηνικό και στρατιωτικό τομέα. Πιστεύεται μάλιστα πως επιτρέπουν στους Βορειοκορεάτες να πραγματοποιούν στρατιωτικές δοκιμές στα εδάφη τους, με αντάλλαγμα τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Πηγή: Ηaaretz

Δεν υπάρχουν σχόλια: