ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν αποκαθίστανται με χρήματα. Η Πολιτεία, αυτό το οποίο προσπαθεί και θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να κάνει, είναι να σταθεί αρωγός. Για να το πω με απλά λόγια, να γίνει η μάνα και ο πατέρας κάθε πληγέντα. Να απλώσει το χέρι και να δώσει το χάδι που αρμόζει, που περιμένει ο κάθε Έλληνας πολίτης» .
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «νέα μέτρα έχουν ληφθεί σήμερα, μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό, αλλά και τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς», ενώ τόνισε ότι «ζητούμε από τους πολίτες τη δική τους συνδρομή, τη δική τους συμπαράσταση σε αυτό το δύσκολο έργο» .
«Δύσκολες ώρες»
Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η χώρα μας περνά πολύ δύσκολες ώρες, ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα πυρκαγιών, ότι οι προσπάθειες είναι διαρκείς και πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει στα μέτωπα όλα τα μέσα που διαθέτει. Επίσης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι επίσης δύσκολη, πως οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και πως απέναντι σ' αυτή τη μεγάλη καταστροφή έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα και θα ληφθούν κι άλλα τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους Ελληνες πολίτες και τα ιδρύματα που έχουν συνεισφέρει από ένα ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο για τους πληγέντες και τους ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.
Ανέφερε ότι σε λίγο αναχωρούν για τις πληγείσες περιοχές στην Πελοπόννησο οι κύριοι Μεϊμαράκης και Φούρλας και πως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Φώλιας ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ.Χούμπνερ, την επίτροπο Γεωργίας κα Φίσερ, τον επίτροπο υγείας κ. Κυπριανού και τους διευθυντές του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια και του έλληνα επιτρόπου κ. Δήμα.
Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όλοι εξέφρασαν την θλίψη τους και τη βεβαιότητά τους ότι με τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει ακόμη πιο γρήγορα.
«Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πύρινη απειλή και εκφράζω τη θλίψη όλων μας για εκείνους που χάθηκαν, για τις περιοχές που απειλήθηκαν, για τις περιοχές που καταστράφηκαν, για τις περιοχές που ευτυχώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή όπως η Αρχαία Ολυμπία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές πού παίρνουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Επίσης ανακοίνωσε ότι από αύριο θα λειτουργεί γραμμή πυροπλήκτων στον αριθμό 1555.
«Ασύμμετρη απειλή»
Σε ερώτηση για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «ασύμμετρη απειλή», ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει συγκεκριμένη αναφορά για τον αριθμό των μετώπων, για την ταχύτητα έκρηξης μιας πυρκαγιάς ή πολλών εστιών πυρκαγιών σε ίδιους ή διαφορετικούς χώρους. Μάλιστα πρόσθεσε πως το εύρος των μετώπων και των πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλο και από την άλλη μεριά δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
«Αναρωτηθείτε πόσο τυχαία είναι όλα αυτά; Με αυτή την επισήμανση δεν υπαινίσσεται τίποτα η κυβέρνηση, παρά μόνο αυτό που κάθε έλληνας αναρωτιέται», συμπλήρωσε και είπε πως γίνεται προσπάθεια για συλλήψεις, αναφέροντας ότι επί 44 υποθέσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 61 συλλήψεις, επί 12 περιπτώσεων της ελληνικής Αστυνομίας έχουν γίνει 18 συλλήψεις και από το σύνολο τελικά κρατούνται επτά.
Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον αριθμό των πυρκαγιών, των μετώπων και των παράλληλων εστιών σε νυχτερινές ώρες που τις χαρακτήρισε περίεργες, αφού δεν υπάρχει μεγάλη ζέστη. Ειδικότερα είπε ότι το 2004 είχαμε 4.558 πυρκαγιές,το 2005 είχαμε 4.554, το 2006 είχαμε 4.631, το 2007 είχαμε 6.604 και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ενδεικτικά επίσης ανέφερε ότι στις 24/8 του 2004 είχαν εκδηλωθεί 72 πυρκαγιές, το 2005 την ίδια ημερομηνία 44, το 2006 την ίδια ημερομηνία 52 και το 2007, 124.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Φράνκο Φρατίνι περί τρομοκρατικής απειλής ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η δήλωση Φρατίνι «εχει μεταδοθεί από τα διεθνή πρακτορεία και η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει για το συγκεκριμένο θέμα το έχει πει».
Ο υπουργός τόνισε ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες, υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις και μένει να αποδειχθούν κατά πόσο είναι αποδείξεις και έφερε ως παράδειγμα βίντεο που προβλήθηκε και στο οποίο δύο άτομα φαίνονται που έβαζαν φωτιά στον Υμηττό. Επίσης είπε πως έχουν ανακαλυφθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, πως υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, πως έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις και πως τα υπόλοιπα είναι δουλειά της ανάκρισης.
«Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες»
Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού είπε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει απαντήσεις και πως οι ανάγκες στο εύρος των μετώπων είναι τέτοιες που υπερβαίνουν το επιθυμητό επίπεδο της χώρας σε μέσα πυρόσβεσης. Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και πως το έργο είναι δύσκολο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.
«Τα οκτώ μποφόρ γίνονται δέκα, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επέμβουν εναέρια μέσα και μερικές φορές αντιλαμβάνομαι τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων, τους σέβομαι, τους συμμερίζομαι, τους καταλαβαίνω, τους νιώθω. Προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, προσπάθησαν να ακουμπήσουν κάπου», είπε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι «δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες « . Μάλιστα είπε πως τώρα είναι η ώρα της μάχης και δεν προτίθεται να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση, ως υποχρέωση σεβασμού σε αυτούς τους ανθρώπους.
Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να έχει επέμβει νωρίτερα ο στρατός είπε πως ο στρατός από την πρώτη στιγμή, από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα μπήκε στον αγώνα, αλλά διευκρίνισε πως ο στρατός δεν κάνει πυρόσβεση και πως δεν θα έστελνε κανείς ανεκπαίδευτους φαντάρους στο μέτωπο της φωτιάς.
Σε ερώτηση για τα όσα ακούγονται περί κομματικών παιχνιδιών που προκάλεσαν προβλήματα στην οργάνωση και το συντονισμό είπε ότι « δεν θέλω να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό που λέτε» .
Για το ποιους θεωρεί ότι βάζουν τις φωτιές είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο δυνατή η επιθυμία μου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, όσο κάθε έλληνα πολίτη» . Για το αν οι πυρκαγιές σχετίζονται με τις εκλογές ή το άρθρο 24 του Συντάγματος, είπε πως δεν θα μπει σε εικοτολογίες.
Για το αν πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη, τόνισε πως η πραγματικότητα αποτυπώνεται όχι μόνο με τις φωτιές, αλλά και με τα συναισθήματα στενοχώριας, θλίψης και οργής, όπως τα αποτύπωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους έλληνες πολίτες . Για το αν υπήρξε κάποιος συντονιστής είπε ότι για επιχειρησιακά ζητήματα οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε εκείνους, που έχουν την ευθύνη, ενώ σε ερώτηση για την φημολογία περί κόντρας μεταξύ των κ. Φούρλα και Κόη, απάντησε πως η σεναριολογία περί αντιπαραθέσεων για δύο πρόσωπα που έχουν δώσει τον εαυτό τους δεν ωφελεί σε τίποτα.
Και πρόσθεσε ότι «δεν απευθύνω ψόγο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακαλώ να αφήσουμε κατά μέρος τέτοιου είδους σενάρια, που δεν βοηθούν σε τίποτα» .
Για το αν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι για πρώτη φορά η αντιπυρική περίοδος άρχισε ένα μήνα νωρίτερα και πως οι συνθήκες που βιώνουν όλοι οι έλληνες είναι διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά.
Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως οι εκλογές θα γίνουν απολύτως κανονικά, ενώ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής είχε επικοινωνήσει πολλές φορές, αυτές τις ημέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει και ζήτησε σήμερα να τον συναντήσει για τον ίδιο λόγο.
Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών.
Συνάντηση Παπούλια - Καραμανλή
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Παρουσία των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε ότι «είμαστε συγκλονισμένοι για τη μεγάλη τραγωδία. Ολοι αισθανόμαστε ότι χάνουμε δικούς μας ανθρώπους. Η μάχη παραμένει και το έργο είναι δύσκολο. Οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον αγώνα. Αμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο». Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε και πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών». Ο Κ. Παπούλιας ακούστηκε να λέει ότι μεγάλο τμήμα της καταστροφής έχει γίνει στην περιοχή της Ζαχάρως και ο πρωθυπουργός απάντησε «το είδα με τα μάτια μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου