Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

ΕΟΕ: Τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία την έσβησαν οι υπάλληλοι της Ακαδημίας

ΕΟΕ: Τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία την έσβησαν οι υπάλληλοι της Ακαδημίας

Την απουσία της πυροσβεστικής από τη μάχη με τις φλόγες χθες, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι η πύρινη απειλή αντιμετωπίστηκε μόνο από τους δέκα υπαλλήλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «δεν εισακούστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία καμιά από τις συνεχείς αιτήσεις παροχής βοήθειας που έκαναν οι άνθρωποι της Ακαδημίας, αλλά και τα ΜΜΕ», και υπογραμμίζεται ότι «τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδωσαν αποκλειστικά μόνοι τους οι δέκα υπάλληλοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας».

«Η πετυχημένη, με κίνδυνο της ζωής των υπαλλήλων, προσπάθεια έφερε αποτελέσματα και η αποτίμηση των ζημιών αναφέρει πως έχουν διασωθεί, έστω με μικρές υλικές ζημιές, τόσο το συνεδριακό κέντρο, όσο και τα υπόλοιπα οικήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΟΕ ωστόσο όπως επισημαίνεται, «το φυσικό περιβάλλον δεν υφίσταται πλέον, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Ο χώρος, όπου ευρίσκεται το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, έχει καεί πλήρως και μόνο η στήλη παραμένει ακέραιη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας λειτούργησε κανονικά και βοήθησε τα μέγιστα στον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας». Κανονικά επίσης, λειτούργησε και το αυτόματο σύστημα άντλησης νερού και οι 22 κρουνοί νερού, που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις.

Για αυτοθυσία πυροσβεστών είχε μιλήσει ο κ. Πολύδωρας

Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, είχε υποστηρίξει πως τόσο το Μουσείο (παλαιό και νέο), όσο και η Ακαδημία δεν υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες και αυτό -όπως υπογράμμισε- «χάρη στην αυτοθυσία και στις "οδομαχίες", εδώ στα δέντρα και στο προαύλιο, των πυροσβεστών».

«Μέχρις αυτοθυσίας και με τραυματισμούς, νομίζω τρεις ή τέσσερις όπως μου ανεφέρθη, επολέμησαν με τις επίγειες δυνάμεις και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», είχε δηλώσει ο κ. Πολύδωρας, λέγοντας μάλιστα:

«Είχαμε διατάξει γενική κινητοποίηση των εναερίων μέσων για την Ολυμπία. Είχαμε ένα πρόβλημα λειτουργίας λόγω του καπνού και των ανέμων, των αναταράξεων, για τα αεροπλάνα. Τα ελικόπτερα απέδωσαν καλύτερα και μπορούμε να πούμε ότι η εκτίμηση της καταστάσεως, όσον αφορά την περιγραφή των αναγκών που σημειώνουμε τώρα, έχει να κάνει με το πρώτο φως να σβήσουμε τις εστίες, τις μικροεστίες από το Κρόνιο και από την εδώ περιοχή, αυτό που λέμε στην Πυροσβεστική τα "καντηλάκια" και να παρακολουθήσουμε με ρίψεις όλο το σύστημα, όλο το μέτωπο γύρω από την Ολυμπία».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: