Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση

Ο πανίσχυρος τουρκικός στρατός προειδοποίησε σήμερα πως διάφορα "κέντρα κακού" προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιντ δεν κατονόμασε αυτούς που "προσπαθούν να διαβρώσουν τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας."

Οι δηλώσεις του στρατηγού έρχονται μια μέρα πριν την ψηφοφορία όπου ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος της χώρας, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε η υποψηφιότητά του.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση που εκδίδει ο στρατός.

Προηγήθηκε η επέμβασή του τον Απρίλη στην πρόθεση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερτογάν να προτείνει τον Γκιούλ για την προεδρία. Η αντίδραση του στρατού οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο, τις οποίες και κέρδισε το κόμμα του Ερτογάν.

Ο Γκιούλ, που απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τους προηγούμενους δύο γύρους της ψηφοφορίας, αναμένεται να εκλεγεί αύριο στον τρίτο γύρο.

Ο στρατός εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του στην εκλογή Γκιούλ, το ισλαμικό παρελθόν του οποίου αντιμετωπίζεται ως απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Ο Γκιούλ διακήρυξε πως με την εκλογή του θα παραμείνει πιστός στο Σύνταγμα και στην κοσμικότητα της Τουρκίας.

Πηγή: Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια: