Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Φόβοι για «θεωρίες συνωμοσίας» πίσω από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Φόβοι για «θεωρίες συνωμοσίας» πίσω από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Ανησυχίες για την ανάπτυξη «σεναρίων συνωμοσίας», πίσω από το φαινομενικά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας μίλησε για πρώτη φορά επισήμως από την πλευρά της κυβέρνησης, την Κυριακή, για «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η χώρα, φράση που παραπέμπει ακόμα και στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής απειλής.

Υπουργοί μιλούσαν ανεπισήμως στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ από πηγές των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών διέρρεε η φήμη για «στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις» που καταδεικνύουν σοβαρό κίνδυνο.

Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή τα περιστατικά σε Αγία Παρασκευή και Κοτρώνι Μαραθώνα.

Στην Αγ.Παρασκευή αρχικά αναφέρθηκε ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός μετά από καταγγελία κατοίκων ότι άγνωστοι πέταξαν ένα αντικείμενο κοντά την είσοδο του υπόγειου καταφυγίου-στρατηγείου του Ναυτικού (ΣΔΑΜ). Από το αντικείμενο ανεφλέγη ένα πεύκο και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Ωστόσο, εκείνη την ώρα και με αφορμή την οργανωμένη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και του στρατού αναπτύθηκε μια επικίνδυνη φημολογία για «οργανωμένο σχέδιο» κατά της Αττικής. Σύντομα και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη τα σενάρια αυτά αποσύρθηκαν.

Αργότερα, διευκρινίσθηκε (στην τηλεοπτική κάμερα από τον δήμαρχο Αγ.Παρασκευής) ότι το αντικείμενο που βρέθηκε δεν ήταν εμπρηστικός μηχανισμός.

Αναστάτωση προκάλεσε και η φήμη ότι άγνωστοι πέταξαν στουπί με πετρέλαιο ένα χιλιόμετρο μακριά από τη βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Αργότερα, τόσο το Ναυτικό όσο και η Αστυνομία έλεγαν ότι τα ευρήματα δεν έχουν σημασία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», αυτά τα επίκίνδυνα σενάρια στρώνουν το έδαφος για ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών, με το επιχείρημα ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια (άρθρο 48 του Συντάγματος).

Όπως διευκρινίζουν συνταγματολόγοι, το Σύνταγμα δεν προβλέπει αναστολή ή διακοπή της εκλογικής διαδικασίας, από τη στιγμή που διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν οι εκλογές εντός των συνταγματικών προθεσμιών, και η ημερομηνία των εκλογών δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ούτε με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων.

Το προφίλ των συλληφθέντων για εμπρησμούς

Δεκατρία άτομα, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι, έχουν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατηγορούμενοι για εμπρησμούς, ενώ έχουν γίνει πάνω από 100 προσαγωγές.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις- πλην του Υμηττού- πρόκειται για ανθρώπους που κατηγορούνται για πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια.

Στη Ζαχάρω συνελήφθη το Σάββατο μια 75χρονη από το Παλαιοχώρι και κατηγορούμενη για εμπρησμό από αμέλεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Η μεγάλη φωτιά, όπως προέκυψε, ξέσπασε από σπινθήρες από τον φούρνο της. ενώ έφτιαχνε κόλλυβα, και έπειτα βγήκε εκτός ελέγχου.

Στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και ανθρωποκτονία κατά συρροή οδηγήθηκε ο 65χρονος φύλακας κέντρου υγείας της Αρεόπολης, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου για τη φονική φωτιά στο Νέο Οίτυλο.

Στην Εύβοια, η μεγάλη φωτιά στα Στύρα ξέσπασε από οικοδομικές εργασίες στο χωριό Μεσοχώρα. Έχουν συλληφθεί για εμπρησμό από αμέλεια ο ιδιοκτήτης της οικοδομής και η σύζυγός του και δύο εργάτες που έκαναν εργασίες με τροχό κοπής μετάλλου στη στέγη του σπιτιού.

Στη Σαλαμίνα συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα εμπρησμού σε δάσος, ενώ στην Ελευθερούπολη Καβάλας συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για εμπρησμό.

Στη Φθιώτιδα, πιλότοι αεροσκαφών που έκαναν κατάσβεση στην περιοχή Ασβέστη εντόπισαν ένα κόκκινο αυτοκίνητο να κινείται στην περιοχή Ζηλευτού την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Το αυτοκίνητο δεν εντοπίστηκε.

Λίγο αργότερα, στα ορεινά της Υπάτης και της Σπερχειάδας εντοπίστηκαν δύο αυτοκίνητα να κινούνται ύποπτα. Το ένα ήταν κόκκινο και το άλλο μπλε και κάτοικοι συγκράτησαν τους αριθμούς κυκλοφορίας.

Στήθηκαν στη συνέχεια μπλόκα και εντοπίσθηκαν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα λίγο πριν την έξοδο της Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοκίνητα ήταν νοικιασμένα και οι αστυνομικοί βρήκαν κουτιά με αντισκωριακό υγρό και αρκετά λίτρα λαδιού αυτοκινήτου.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: