Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Τ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθε

Ο Τ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθεί η συμφωνία της 8η Ιουλίου

Σοβαρές επικρίσεις για άκαιρο καθορισμό και μη επαρκή προετοιμασία της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου εισηγήθηκε ουσιαστικά αναστολή οποιωνδήποτε νέων συναντήσεων, αναφέροντας ότι νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θα μπορούσαν να αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αποσκοπούσε στην προώθηση της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, 2006, με στόχο τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας για συζήτηση θεμάτων ουσίας του Κυπριακού και αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, αλλά έληξε χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να απαγκιστρωθεί από τη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Είπε επίσης ότι δεν αναμένονταν θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση, γιατί δεν υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία και δεν είχε καθορισθεί ημερήσια διάταξη και έθεσε το ερώτημα γιατί τελικά ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τη συνάντηση, αυτή την περίοδο, όταν προηγουμένως επέμενε ότι θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί καλά.

Ο κ. Χριστόφιας, που είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι οι δύο ηγέτες πήγαν στη συνάντηση με διαφορετική ατζέντα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε, πήγε με κατεύθυνση από το Εθνικό Συμβούλιο να εμμείνει στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και να μη δεχθεί οποιαδήποτε εκτροπή, ο δε Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο να τη διαφοροποιήσει ή ακόμα και να την εξουδετερώσει, ως συνέπεια της πίεσης που δέχεται από την Τουρκία.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παίζουν "παιχνίδι τακτικής", προσθέτοντας ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να διεξαχθούν πρώτα οι εκλογές και ο πρόεδρος που θα αναδεχθεί από αυτές να αναλάβει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Εξάλλου, επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όλων, ώστε να μην υπάρξει εκτροπή του διεθνούς παράγοντα από τη θέση για υλοποίηση της συμφωνίας και να πιεσθεί η τουρκική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ, λόγω των σχέσεών του με τους Τουρκοκυπρίους, θα ήταν δυνατό να επηρεάσει τη στάση του. Ωστόσο, ανέφερε ότι τέτοια συνάντηση θα επιδιωχθεί μετά την επιστροφή του κ. Παπαδόπουλου από τα Ηνωμένα Εθνη, αυτό το μήνα, δεδομένου ότι κατά την απουσία του προέδρου, ο ίδιος θα είναι προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Χριστόφια, δηλώνοντας ότι η συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθεί η συμφωνία της 8η Ιουλίου.

Μιλώντας ύστερα από συγκέντρωση στελεχών των κομμάτων και κινήσεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μέχρι τώρα τον επέκριναν ότι για να δεχθεί συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήθελε προετοιμασία και τον πίεζαν να δεχθεί συνάντηση έστω και για ένα καφέ.

«Τώρα που έγινε και η προετοιμασία και η συνάντηση, πάλι με κατηγορούν ότι δεν υπήρξε προετοιμασία. Ας διαλέξουν τι θέλουν, συναντήσεις με προετοιμασία ή συναντήσεις για καφέ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Χριστόφια ότι θα πρέπει να υπάρξει πάγωμα του Κυπριακού και να συνεχισθεί η προσπάθεια μετά τις εκλογές, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ακούει αυτή την άποψη, όπως και την άλλη άποψη ότι «πρέπει να είμαστε καλής πίστεως και εάν οι άλλοι είναι αδιάλλακτοι, να τους εκθέσουμε».

«Ακριβώς αυτό κάνουμε. Στόχος μας όμως δεν είναι να τους εκθέσουμε, αλλά να επιτύχουμε την έναρξη της λειτουργίας των Επιτροπών όπως αυτές προβλέπονται στην πρόταση του τέως βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι για να αρχίσει ουσιαστική δουλειά και να έχουν νόημα οι συναντήσεις των ηγετών».

Σχολιάζοντας την αντιδικία, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν και ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό φανερώνει ότι υπήρξε προετοιμασία.

Πρόσθεσε ότι του κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Χριστόφιας μιλά για μη προετοιμασία, όταν πολλές φορές είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να υπάρξουν συναντήσεις και μάλιστα συναντήσεις ενδεχομένως και άνευ νοήματος, άνευ περιεχομένου, όπως η πρόσκληση για γεύμα ή για καφέ.

Είπε επίσης ότι έχουν γίνει 50 τόσες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών κ.κ. Τάσου Τζιωνή και Τασίτ Περτέβ και διερωτήθηκε ποια άλλη προετοιμασία χρειάζεται.

Ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στη συνάντηση των στελεχών των κομμάτων με τον κ. Παπαδόπουλο, είπε ότι «η επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου σ’ αυτή την κρίσιμη πολιτική ιστορική συγκυρία, είναι επιβεβλημένη για τη συνέχιση μιας διεκδικητικής διαχείρισης στο μεγάλο εθνικό μας θέμα για την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από πιέσεις για απαράδεχτες λύσεις του Κυπριακού».

Πηγή: Typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: