Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Η Τουρκία διαμαρτύρεται στο Ισραήλ για τις δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία διαμαρτύρεται στο Ισραήλ για τις δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε και επίσημα στο Ισραήλ μετά την ανεύρεση δύο δεξαμενών καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που εικάζεται πως ανήκουν στα μαχητικά της ΙΑF.

Η διαμαρτυρία έρχεται μετά τους ισχυρισμούς της Συρίας πως ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο της χώρο και έριξαν τα πυρομαχικά που έφεραν σε ερημική τοποθεσία. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

ΚΑτά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από τις δύο δεξαμενές, οι οποίες όμως δεν έφεραν κάποιο διακριτικό της ΙΑF. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως πράγματι ανήκουν στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, θα πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση πως τα ισραηλινά μαχητικά βρίσκονταν στην περιοχή.

Η Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικό, το οποίο εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία προς το Ισραήλ για την ανεύρεση των δύο δεξαμενών.

Το επεισόδιο ήγειρε ερωτήματα για τις προθέσεις του Ισραήλ σχετικά με τους λόγους που το Ισραήλ θέλησε να αυξήσει την ένταση με τον Βόρειο γείτονά του. Οι ειδικοί εικάζουν πως το Ισραήλ ίσως να ήθελε να συλλέξει πληροφορίες για τους συριακούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν τα εδάφη του, για τα συριακά συστήματα αεράμυνας ή ακόμη πως αναζητούσε ασφαλή διαδρομή προς το Ιράν.

Πηγή: International Herald Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: