Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Mε το βλέμμα στο 12%

Mε το βλέμμα στο 12%

O Κωνσταντίνος Καραμανλής σάρωσε στις εκλογές του 1974 όταν είχε τεθεί το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς». O σημερινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και βλέπει ότι κινδυνεύει ή να χάσει ή να μη διαθέτει αυτοδυναμία, αναζητάει σωσίβιο σ' ένα παρόμοιο δίλημμα: «Καραμανλής ή ακυβερνησία».

**O στόχος της Ν.Δ. είναι το 42% και να μείνει εκτός Βουλής ο Γ. Καρατζαφέρης, πράγμα που θα επιτρέψει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το σύνθημα δόθηκε στο ντιμπέιτ, θα επαναληφθεί σήμερα (στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου) στη Θεσσαλονίκη και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα περνάει στη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας.

**Ωστόσο, κάποιοι στη Ν.Δ. διαφωνούν με αυτή την τακτική, αφού εμφανίζει τον πρωθυπουργό να μην πιστεύει στην «παράσταση νίκης»: «Δείχνουμε ηττοπάθεια κι αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος μας», λέει βουλευτής.

O πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση, αφού τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων (που συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά παρότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων) δείχνουν πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, σταθερά γύρω στο 11%-12%.

**Oι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι γενικά από την πολιτική, κυρίως από τα δύο κόμματα εξουσίας. Και η πρόσφατη καταστροφή έκανε την οργή τους ακόμη μεγαλύτερη. Σημαντικό τμήμα τους στρέφεται προς τα μικρά κόμματα για να τιμωρήσει τους μεγάλους. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει οι «γαλάζιοι», βασιζόμενοι σε ποιοτικές μετρήσεις, οι αναποφάσιστοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

*Εκείνους που είχαν ψηφίσει Ν.Δ., αλλά τώρα δηλώνουν δυσαρεστημένοι και στρέφονται προς το ΠΑΣOΚ, το ΛΑOΣ ή προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν.

*Νέους ψηφοφόρους οι οποίοι δείχνουν αποστροφή σε ολόκληρο το κομματικό σύστημα.

*Πολίτες που είχαν ψηφίσει ΠΑΣOΚ, αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα πάνε στην κάλπη.

*Ψηφοφόρους που είναι πολιτικοποιημένοι, δεν είναι ενταγμένοι κομματικά και κρίνουν την τελευταία στιγμή τι θα κάνουν.

**Η ιδιορρυθμία αυτής της αναμέτρησης είναι ότι δεν ισχύει το «παραδοσιακό», να στρέφονται προς εκείνον που δείχνει να έχει το προβάδισμα. Γι' αυτό η «γαλάζια» στρατηγική για την προσέλκυσή τους είναι πολυεπίπεδη:

 Σ' ένα σημαντικό τμήμα, που ψηφίζει συνήθως κόμματα εξουσίας, συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι σίγουροι ότι θα λειτουργήσει το δίλημμα «ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία».

 O πρωθυπουργός θα εμφανίζεται με στοιχεία αυτοκριτικής (έστω και γενικόλογα, δίχως να αναγνωρίζει ευθέως κάποια λάθη). Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν οι επιτελείς του ότι θα εκτονώνεται μέρος του θυμού:

«Δεν θέλουμε να επιδοκιμάσετε την πολιτική μας. Oμως, δώστε μας μια ευκαιρία», είναι η λογική, όπως την εκφράζει επικοινωνιακός σύμβουλος της Ν.Δ.

 Oι εκλογικοί επιτελείς της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους μετρήσεις που δείχνουν ότι η εικόνα του Κ. Καραμανλή είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα του Γ. Παπανδρέου στους αναποφάσιστους. Κι αυτό πιστεύουν ότι είναι σημαντικό ατού για τον πρωθυπουργό, το οποίο θα ενισχυθεί από το γεγονός ότι η καμπάνια των τελευταίων ημερών θα είναι επικεντρωμένη στο πρόσωπό του.

«Tο ΠΑΣOΚ θα πάρει πολύ λίγους από αυτό το κομμάτι πολιτών», προβλέπει συνεργάτης του Κ. Καραμανλή.

** Η τελευταία εβδομάδα πάντως δεν θα περάσει μόνο με διλήμματα, αλλά προβλέπονται εξαγγελίες, που αφορούν τις σχέσεις κράτους-πολίτη, αλλά και τα οικονομικά των ψηφοφόρων.

*Η χθεσινοβραδινή υπόσχεση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Πελοπόννησο (παρ' όλα τα παρατράγουδα) με την κατάργηση των πολλών δικαιολογητικών θα επεκταθεί στο Δημόσιο, έχει στόχο να απαντήσει στη δυσαρέσκεια για τα χάλια της κρατικής μηχανής.

*Κι επειδή εκλογές με «άδεια χέρια» δεν γίνονται, συζητείται ακόμη η εξειδίκευση της υπόσχεσης για Κατώτατη Εγγυημένη Σύνταξη την οποία, παράγοντες του υπουργείου Oικονομίας, έχουν καθορίσει στα 600 ευρώ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: