Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Κ. Καραμανλής: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις


Κ. Καραμανλής: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του για νίκη του κυβερνώντος κόμματος και για συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Καραμανλής απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μετεκλογικές συνεργασίες και γι' αυτό δεν είναι εκβιασμός το συμπέρασμά του ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία οδηγούμαστε σε νέες εκλογές. Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ ενός πιο ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, υπό την προϋπόθεση αυτή η επιλογή να υποτάσσεται στο στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους. Επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου, τόνισε ότι η διοικητική αναμόρφωση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος βρίσκεται στην τρίτη φάση, με την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, την επόμενη τετραετία θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, την Παιδεία, τη λειτουργία του κράτους, και θα αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό , ο Πρωθυπουργός είπε ότι έγινε ο διάλογος και τώρα είναι η ώρα των αλλαγών, επισημαίνοντας ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, θα προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων και θα επανεξεταστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Για την κατάργηση φόρων κληρονομιάς και αγοράς πρώτης κατοικίας, που εξήγγειλε το Σάββατο κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι είναι μέτρο σημαντικό για τον πολίτη και δεν θα επιφέρει μείωση των εσόδων του δημοσίου.

Για το βιβλίο της Ιστορίας είπε ότι διαφωνεί σε ορισμένες αναφορές και ότι αν κριθεί, μετά τις διορθώσεις που έγιναν, ότι υπάρχουν ακόμα ανεπάρκειες, τότε θα ανατεθεί διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πεπεισμένος για την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να προχωρήσει η χώρα στις αλλαγές και τις τομές που έχει ανάγκη. Σχετικά με τον εκλογικό νόμο , σημείωσε ότι θα δούμε τα δεδομένα την επόμενη μέρα και θα αποφασίσουμε. Δεν προχώρησε σε αλλαγή του, από σεβασμό στους θεσμούς και επειδή θεωρεί ότι ένας εκλογικός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να είναι αποτελεσματικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανανέωση είναι καθημερινή πρακτική στην παράταξή του και ως εκ τούτου βεβαίως έχουν θέση νέα πρόσωπα. Απαντώντας σε ερώτημα για τους νέους ψηφοφόρους, τόνισε ότι το μήνυμα των πολιτών είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν όλα τέλεια, αλλά έγιναν σημαντικά βήματα και είμαστε στη μέση ενός έργου που πρέπει να προχωρήσει. Είμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να επιμείνουμε, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων , ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Κυβέρνηση την αποκάλυψε, την έστειλε στη Δικαιοσύνη και μερίμνησε για την επιστροφή των χρημάτων, προσθέτοντας ότι ζητά από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους ενόχους όποιοι κι αν είναι αυτοί. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, την ώρα της κρίσης , και συμπλήρωσε ότι όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Στόχος θα πρέπει να είναι αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Σε ερώτηση για το εάν επηρέασαν τη διεθνή εικόνα τις χώρας οι πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις περί "ασύμμετρων απειλών", δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, γεγονός που αντανακλάται στην ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Για το θέμα των Σκοπίων , ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά και ότι δεν θα αποκαλύψει όλους τους χειρισμούς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, όπως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, δεν επιτρέπει σε κανένα να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος στο θέμα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: