Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Ρωσία: Υπόθεση του ΟΗΕ το Κόσοβο

Ρωσία: Υπόθεση του ΟΗΕ το Κόσοβο

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του Κοσόβου είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, κληθείς από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Κουρτ Βόλτερ ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν δεν βρεθεί λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι κυρίως μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και είναι κοινή μας ευθύνη». Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ζήτημα του Κοσόβου κανονίζεται από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1999 και αποτελεί το καθοδηγητικό έγγραφο για τη λειτουργία των δομών της επαρχίας.

«Το ζήτημα παραμένει υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αμφιβολίες επ' αυτού, επειδή είναι προφανές και ξεκάθαρο. Το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και προτεραιότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας», είπε ο κ. Χαρτσένκο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας της περιοχής, που είναι -όπως τόνισε- προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: