Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Το σχέδιό του για ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους αναλύει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το απόγευμα θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και το βράδυ θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

«Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει ο κ. Παπανδρέου «θα δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της. Θα είναι μία κυβέρνηση με λιγότερα μέλη, με λιγότερα υπουργεία και, βεβαίως, με ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα έχει επιτελικό χαρακτήρα και οι αρμοδιότητες θα αποκεντρώνονται στην περιφέρεια, η οποία θα αποκτήσει αιρετό περιφερειάρχη (...) Και πάνω από όλα θα είναι κυβέρνηση προγραμματική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, περιγράφοντας ως μεγάλα έργα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία, την ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο, την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι «δεν σκοπεύουμε να βάλουμε την οικονομία σε νέες περιπέτειες με εφευρήματα όπως η απογραφή», αλλά το ζητούμενο είναι «να προωθήσουμε τις πολιτικές μας που εγγυώνται ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την καινοτομία, το περιβάλλον».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνείται την κριτική ότι κατήγγειλε πρόωρα τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τονίζοντας: «Έπραξα και πράξαμε το καθήκον μας μιλώντας. Και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματός του, που επικέντρωσε σε θέματα της συγκυρίας όπως τα ομόλογα. «Έπρεπε να σιωπήσουμε μπροστά στο μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο; (...) Έπρεπε να σιωπήσω μπροστά στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, του μόχθου των εργαζομένων, του δημόσιου πλούτου;» απαντά.

Ο ίδιος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία, με αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ και 1 δισ. ευρώ περισσότερο από τον πρώτο προϋπολογισμό. Όσο για το ποιος θα φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ίδιος ή όλα τα στελέχη του κόμματός του, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει 'ενός ανδρός αρχή'. Δεν έχουμε Καίσαρα. Έχουμε πρόεδρο».

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: