Μιλώντας ειδικότερα για τα «εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: «Ο καθένας με τον τρόπο του σας λέει 'ή Καραμανλής ή ακυβερνησία', 'ή Παπανδρέου ή αλλιώς δεξιά τραγωδία'».
«Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα σας απευθύνουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα τα νιώσετε ακόμα πιο πολύ την άλλη μέρα των εκλογών, αν δεν τους γυρίσετε την πλάτη» προσέθεσε.
«Η διαφορά μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» εξήγησε η γγ του ΚΚΕ, «δεν είναι διαφορά μεγέθους, είναι διαφορά στο κύριο και το βασικό: Στο δρόμο ανάπτυξης που προωθούν, στα συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η ανάπτυξη, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, του ευρωπαϊκού κεφαλαίου γενικά, τα οικονομικά, πολιτικά, έως και στρατιωτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Έχουμε ταξική αντίθεση με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική τους, με την ενεργητική τους στήριξη στα σχέδια του ιμπεριαλισμού».
«Γι' αυτό και δεν προσχωρήσαμε στη λογική της θεατρινίστικης πολιτικής βεντέτας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο με τους ηγέτες τους. Δεν παρασυρθήκαμε σε χαρακτηρισμούς των προσώπων, όπως κάνουν μεταξύ τους, όπως κάνουν άλλα κόμματα σήμερα. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα στρατηγικής κατεύθυνσης και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Απορρίπτουμε χαρακτηρισμούς τύπου 'είσαι ανίκανος, είσαι νονός, είσαι λίγος, είσαι κλεισμένος στο καβούκι σου, είσαι αλαζόνας και ψεύτης'» υπογράμμισε.
«Εκτιμάμε» σημείωσε επίσης, «ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν αλλάζουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η ΝΔ είναι το παραδοσιακό κόμμα της αστικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ, αφού παρέλαβε το κυβερνητικό τιμόνι, σταδιακά γύρισε την πλάτη στην αλλαγή που το ίδιο διακήρυσσε».
»Δεν θα αλλάξουν ούτε όταν χάσουν μεγάλο μερίδιο της δύναμής τους. Αυτό όμως που θα συμβεί είναι ότι θα τιναχθεί ψηλά το λαϊκό κίνημα. Οι απώλειες εδρών από τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο δεν θα τους συνετίσει, απλά θα τους κάνει αδύναμους να βάλουν φραγμό στην εκτίναξη των λαϊκών αγώνων, στην πάλη για τη λαϊκή ευημερία, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, που σήμερα μπορεί να φαίνεται μακρινό όνειρο, αλλά θα έλθει πιο κοντά, όταν αρχίζει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του λαϊκού κινήματος. Αυτή η εκλογική μάχη μπορεί να βάλει ένα λιθάρι, μια πέτρα, μια καλή βάση για να μπορούμε να βλέπουμε μπροστά προς τη διέξοδο».
Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι έρχονται χειρότερα μέτρα μετά τις εκλογές, ως χειρότερο εκ των οποίων περιέγραψε τον «Καποδίστρια Β'».
«Έρχεται ο 'Καποδίστριας 2, η συνένωση δήμων και νομαρχιών, περιφερειών. Εδώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ίδια γενική γραμμή, ο ΣΥΝ είναι λάτρης τέτοιων ψευτοανανεωτικών εγχειρημάτων, τα άλλα κόμματα, όσο ξέρουμε, δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Ξεκαθαρίζουμε. Το θέμα 'Καποδίστριας' δεν το αντιμετωπίζουμε με συναισθηματικά και τοπικιστικά κριτήρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιλαϊκή πράξη των σύγχρονων ημερών. Μέσω αυτής θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της Παιδείας και της Υγείας» υπογράμμισε.
Μιλώντας δε, για το περιβάλλον, η γγ του ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούμε απ' όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, περί βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, με προτεραιότητα στην οικολογία και το περιβάλλον. Δεν τα βάζουμε με τους όρους, αν και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται 'ντεμοντέ' να μιλάς για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ξύλινη, σκόπιμα άχρωμη ορολογία της ΕΕ».
«Δεν είναι εφικτή η προστασία του περιβάλλοντος, όταν το που και πώς θα γίνουν επενδύσεις εξαρτάται από το τι συμφέρει το κεφάλαιο. Αν θα γίνουν και ποιες επενδύσεις στην Ελλάδα, εξαρτάται από το μονοπωλιακό υπερκέρδος. Γι' αυτό και οι επενδύσεις γίνονται εκτός Ελλάδας, με συνέπειες τις απολύσεις και την ανεργία. Μία από τις προϋποθέσεις των καπιταλιστικών επενδύσεων είναι η δημιουργία όλο και λιγότερων θέσεων εργασίας, με όλο και λιγότερα δικαιώματα».
«Απευθυνόμαστε στην εύθικτη ηγεσία του ΣΥΝ, που τάχα την ενδιαφέρει ό,τι μας ενώνει και παραμερίζει ό,τι μας χωρίζει. Όταν μας χωρίζει το κύριο και το βασικό αυτό, δεν έχει σημασία εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που συναντιόμαστε, με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα» τόνισε.
Και συνέχισε, απευθυνόμενη ουσιαστικά στον Αλέκο Αλαβάνο: «Αφού κατατάσσετε το κόμμα σας και τη συμμαχία στην όχθη της Αριστεράς, και εμείς δεν θα τσακωθούμε μαζί σας για το πώς αυτοπροσδιορίζεστε, τότε και εμείς θα σας κρίνουμε με τα κριτήρια ενός αριστερού κόμματος, στις σύγχρονες μάλιστα συνθήκες».
»Ακόμα και πριν 50-60 χρόνια, όταν δεν είχαμε τις σημερινές εξελίξεις και καταστάσεις, η Αριστερά έβλεπε την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Σήμερα, εσείς σπέρνετε αυταπάτες ότι μπορεί και να είσαι προσηλωμένος στο μονόδρομο της ΕΕ και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν δικαιώματα με μια καλύτερη διαχείριση».
»Ούτε σ' αυτόν τον τομέα της Παιδείας και Υγείας ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούν να ζητήσουν κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΝ στη Βουλή κατά την συζήτηση του νόμου-πλαισίου είναι ακριβώς μέσα στη γραμμή της Μπολόνια, που εγγόνι της αποτελούν οι σημερινές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις».
«Εξ' ου και (ο ΣΥΡΙΖΑ) αφήνει πόρτες και παράθυρα ανοικτά για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, εξ' ου και η ήπια κριτική που κάνει στην ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» σχολίασε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου