Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Βαρύ φθινόπωρο για Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Βαρύ φθινόπωρο για Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

ΑΝΕΒΑΖΕΙ την ένταση η Αγκυρα για τα πετρέλαια, ώς τη... Σύμη οι έρευνές της!

Ανεξαρτήτως προεκλογικών και μετεκλογικών κραδασμών στην Αθήνα και την Αγκυρα, αλλά και τη Λευκωσία, το φθινόπωρο προβλέπεται βαρύ για τις ευρωτουρκικές, τις κυπροτουρκικές και κατ' επέκτασιν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η «νέα περίοδος» εγκαινιάζεται στις 16 Αυγούστου, ημέρα που λήγει επισήμως η υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων ξένων εταιρειών προς την κυπριακή κυβέρνηση, για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, νότια της Κύπρου.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει και έχει αναγγείλει και αυτή παρόμοιες θαλάσσιες έρευνες σε δεκατρείς περιοχές κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της, κυρίως στην περιοχή της Αττάλειας και της Αλεξανδρέττας, καταγγέλλοντας, χωρίς να βρει στήριξη ή ανταπόκριση διεθνώς, τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης.

Πάνω στην κυπριακή

Τουλάχιστον μία οριοθετημένη περιοχή ερευνών της τουρκικής πλευράς πέφτει πάνω σε αντίστοιχη κυπριακή περιοχή, στη δυτική πλευρά της νήσου, και αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Μπιλμάν, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου, που ξεκινά από το γεωγραφικό μήκος των 32ο 16' 18'', σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η Αγκυρα στον ΟΗΕ και έχει ήδη περιληφθεί σε έγγραφο των Η.Ε.

Αν και τα στοιχεία του τουρκικού σχετικού δημοσιεύματος είναι ελλιπή, η ευρύτερη αυτή περιοχή που κατονομάζει η Αγκυρα ως τουρκικών συμφερόντων πιθανότατα περιλαμβάνει όχι μόνον το Καστελόριζο, αλλά φτάνει μέχρι και τη... Σύμη.

Η άρνηση της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα τον προηγούμενο χρόνο αρνήθηκε την πρόταση της Λευκωσίας να οριοθετηθεί η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και οι ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης, εκτμώντας ότι η Τουρκία θα έβρισκε την ευκαιρία να προβάλει ως μέσο πίεσης τους ισχυρισμούς της ότι το Καστελόριζο «επικάθεται» στην τουρκική περιοχή, με κίνδυνο να οδηγηθούν σε νέα κρίση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτός όμως από τα θέματα των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο, που θα απασχολήσουν διά μακρών όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, η νέα κυβέρνηση Ερντογάν και η νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η απερχόμενη κυπριακή, μέσα στον Οκτώβριο θα συναντηθούν και πάλι στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθώς θα πρέπει να συνταχθεί, παρουσιαστεί και εγκριθεί η νέα Εκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν.

Λόγω Σαρκοζί

Η παρουσία στο Συμβούλιο του νέου προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται να αναπτερώνει τις προσδοκίες της κυπριακής κυβέρνησης ότι η νέα Εκθεση θα ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τη συνεχιζόμενη άρνηση της Αγκυρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, και να μην περιοριστεί στα θέματα του Κανονισμού και της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ουσιαστικά έναν δούρειο ίππο για να υπεκφύγει και πάλι η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της.

Με δεδομένη τη στάση του κ. Σαρκοζί να ανοίξει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το πραγματικό μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη μορφή που τελικώς θα πάρει αυτή η συνεργασία, η κυπριακή κυβέρνηση -και εν όψει των προεδρικών εκλογών- αναμένεται να αναζητήσει μια ουσιαστική συνεργασία με το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν και η Αθήνα θα κινηθεί προς την ίδια τροχιά με σαφήνεια.

Η πρόσφατη συνάντηση Καραμανλή - Σαρκοζί, με την απουσία και των κοινών δηλώσεων, δεν αποσαφήνισε το σημείο αυτό, με την Αθήνα να μουρμουράει ότι δεν έχει αλλάξει θέση για την Τουρκία. Ακόμα...

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: