Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Υπουλο παιχνίδι της Αγκυρας

Υπουλο παιχνίδι της Αγκυρας

Με νέες απειλές επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση η Αγκυρα, με αφορμή τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση πετρελαϊκών ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Μπιλμάν, παίρνοντας τη σκυτάλη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να οριοθετηθούν θαλάσσια σύνορα στην περιοχή» και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσίες στις θαλάσσιες λεκάνες δυτικά της Κύπρου», τις οποίες μάλιστα έσπευσε να...οριοθετήσει κάνοντας λόγο για ολόκληρη την περιοχή δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο 16 18».

Ο κ. Μπιλμάν μάλιστα υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει ήδη διακηρύξει αυτήν τη θέση από τον Μάρτιο του 1994, με επιστολή η οποία κατατέθηκε και δημοσιεύτηκε ως έγγραφο του ΟΗΕ.

Με αυτήν τη δήλωση η Αγκυρα όχι μόνο αμφισβητεί το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, αλλά εγείρει και αξιώσεις σε περιοχή η οποία ουσιαστικά εντάσσεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και πιθανότατα εμπλέκει και την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Η τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το Δίκαιο της θάλασσας, επιμένει να επαναφέρει και τις γνωστές θεωρίες ότι για τον καθορισμό και την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο θα πρέπει να έχουν λόγο όλα τα παράκτια και γειτνιάζοντα κράτη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται σύμφωνα με το... Δίκαιο της θάλασσας για περίκλειστη θάλασσα.

Στην επίσημη τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης μάλιστα δημοσιεύτηκε η χορήγηση αδείας στην κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ για διεξαγωγή ερευνών και σε τέσσερις περιοχές εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, δυτικώς της Κύπρου, με τη μία εξ αυτών να επικαλύπτει περιοχές τις οποίες έχει ήδη προσφέρει για έρευνα η κυπριακή κυβέρνηση.

Κρίσιμη ημέρα
Η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί από τουρκικής πλευράς το επόμενο διάστημα, καθώς τη 16η Αυγούστου θα κατατεθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για τον διαγωνισμό που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία, ενώ η επόμενη φάση του διαγωνισμού τοποθετείται τον Δεκέμβριο.

Η Λευκωσία παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και θεωρεί σημαντική τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, κ. Ρ. Σκλικερ, ότι υπάρχει πλήρης νομιμότητα στις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των πετρελαϊκών ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανωτάτη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι εφόσον η Αγκυρα επιχειρήσει να δημιουργήσει και «θερμή» ένταση, με έξοδο σκαφών στις επίμαχες περιοχές, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις χώρες προέλευσης των πετρελαϊκών εταιρειών που θα διενεργούν τις έρευνες...

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: