Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Η Ρωσία θα κατασκευάσει 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025

Η Ρωσία θα κατασκευάσει 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει γύρω στα 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της αεροναυτικής της βιομηχανίας που πέρασε σε δυσμένεια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κυβέρνηση θα ξοδέψει περίπου $250 δισεκατομμύρια για να τονώσει τη βιομηχανία, δήλωσε ο Alexei Fyodorov, πρόεδρος της κρατικής αεροναυτικής εταιρείας.

"Η Ρωσία πρέπει να γίνει ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην κατασκευή αεροπλάνων," είπε σεε διάσκεψη τύπου στα πλαίσια του Διεθνούς Αεροπορικής Έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Στην έκθεση αναμένεται να παρουσιαστούν τα τελευταία επιτεύγματα των Ρώσων, όπως το μαχητικό MiG-35. Θα συμμετάσχουν επίσης η Boeing Co. και η ευρωπαϊκή ΕΑDS, κατασκευάστρια εταιρεία του Airbus.

H κυβλερνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν αεροσκάφη, στις οποίες χορήγησε πρωτοφανή κρατική βοήθεια.

Παρά τα τεράστια προβήματα που αντιμετώπισε τη δεκαετία του '90, η αεροπορική βιομηχανία επιβίωσε χάριν των εξαγωγών των μαχητικών Sukhoi και Mig. Αντίθετα, τα πλιτικά αεροσκάφη δεν ήταν σε θέση να συναγωνιστούν τα Boeings και τα Airbuses.

Ο στόλος της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας διαθέτει γύρω στα 2500 αεροσκάφη, εκ των οποίων μόνα τα 100 είναι δυτικής προελεύσεως. Εντούτοις, το ένα τρίτο των επιβατών ταξιδεύει με αυτά.

Η Ρωσία επωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις ωηλές τιμές στον ενεργειακό τομέα και η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδια δια επένδυση ενός μεγάλου ποσοστού από τα κέρδη της στην αεροναυπηγική βιομηχανία και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Ένα από τα αρχικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δημιουργία της Ένωσης Αεροπορικών Επιχειρήσεων (United Aircraft Corporation).

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: