Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υπογράψει αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία με το Ισραήλ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας 30 δις δολαρίων την επόμενη δεκαετία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Τρίτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αρχίζει από σήμερα Τετάρτη τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, θα υπογράψει τη συμφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους.

Το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας αποκάλυψε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την 30ή Ιουλίου, στο πλαίσιο του νέου πακέτου στρατιωτικών συμφωνιών με χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο να "αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιρροές" οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ και η αλ Κάιντα και χωρών όπως το Ιράν και η Συρία.

Ανάμεσα στις συμφωνίες βοήθειας ξεχωρίζουν αυτή με τη Σαουδική Αραβία, ύψους 20 δις δολαρίων· με την Αίγυπτο, ύψους 13 δις δολαρίων· και συμφωνίες πώλησης ή δωρεάς οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, ύψους τουλάχιστον 20 δις δολαρίων.

Η νέα συμφωνία σηματοδοτεί την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τουλάχιστον 25%, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Έχουντ Ολμέρτ, ο οποίος χαρακτήρισε το πακέτο ως σημαντική πρόοδο, και πολύ σημαντικό στοιχείο της πολιτικής εθνικής ασφαλείας του Τελ Αβίβ.

"Πέραν της αύξησης της βοήθειας, λάβαμε μια ρητή και λεπτομερειακή δέσμευση της διασφάλισης του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ έναντι άλλων, Αραβικών χωρών", είπε ο Ολμέρτ μετά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ φθάνει τα 2,4 δις δολάρια ετησίως, και το νέο πακέτο την αυξάνει κατά 600 εκατ. δολάρια το χρόνο κατά μέσον όρο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ δηλώνουν θορυβημένες από τις φιλοδοξίες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Μπερνς θα έχει συναντήσεις με τον Ολμέρτ, την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, τον υπουργό Αμύνης Έχουντ Μπαράκ, και άλλους αξιωματούχους, για "συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της πρόκλησης που θέτει το Ιράν", σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη, ο Μπερνς θα έχει συνάντηση με ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, με τους οποίους θα συζητήσει την "ανάπτυξη του πολιτικού ορίζοντα" και την βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Παλαιστινίους. Πάντως, δεν θα ταξιδεύσει σε άλλες χώρες. Στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του, είπε ότι "σε κάποιο σημείο" ο Μπερνς θα πάει στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες-συμμάχους της Ουάσινγκτον.

"Η περιοδεία θα επαναληφθεί και θα είναι ευρύτερη αλλά αυτή τη φορά είναι πιο στενή", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: