Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Ανησυχίες ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Ανησυχίες ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην ΠΓΔΜ δεν συμβάλει στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και θέτει υπό αμφισβήτηση την αναμενόμενη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιούν, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ» πηγές από τη Συμμαχία στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ προκαλεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το μήνυμα θα διαβιβαστεί από το ΝΑΤΟ στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, από τη Συμμαχία προειδοποιούν ότι η τελική απόφαση που αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει ληφθεί και δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα συμβεί αυτό. Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παρακολουθούν επισταμένως την κατάσταση και ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη βοήθεια των διπλωματικών τους αρχών στα Σκόπια.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια και η Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ και ακολούθως ο Βρετανός ομόλογός της. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ομάδα της Συμμαχίας, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει ενθαρρυντικό μήνυμα από τη διάσκεψη αυτή μόνο στην περίπτωση που μέχρι τότε υπάρξει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ δεν βελτιωθεί και μάλιστα εσπευσμένα, δεν αποκλείεται η Συμμαχία να της απευθύνει πρόσκληση για ένταξη, εισάγοντας, όμως, ειδικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως η χώρα ίσως δεχθεί πρόσκληση για ένταξη, τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, αλλά κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνήθως διαρκούν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες, να της επιβληθεί κατάλογος με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κατά τις πηγές της εφημερίδας, η εκδοχή αυτή δεν είναι θετική, διότι αυτό σημαίνει πως η ΠΓΔΜ θα βρίσκεται σε αβεβαιότητα έως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η τελική απόφαση θα γνωστοποιηθεί το 2009.

Οι αρνητικές εξελίξεις για την ΠΓΔΜ επιβεβαιώνονται και από τον ειδικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε σημερινό του άρθρο στην «Ντνέβνικ» υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ή να βρίσκεται στα πράγματα ώστε να συμπεράνει πως, όσον αφορά την πορεία μας και την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. με τα επεισόδια στη Βουλή) κάναμε αρκετά βήματα πίσω, αντί να οδεύουμε εμπρός ολοταχώς».

Εξάλλου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ», η οποία επικαλείται πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζεται πως το μήνυμα που θα διαβιβαστεί στον κ. Τσερβένκοφσκι θα είναι το εξής: «Για μια χώρα που οδεύει προς την αποσταθεροποίησή της δεν υπάρχει θέση ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ».

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Μαρκ Περίν ντε Μπρισαμπό, ο οποίος χθες, στα Σκόπια, προειδοποίησε πως τα πρόσφατα επεισόδια μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τα βίαια επεισόδια στη Βουλή και την κακοποίηση των δημοσιογράφων, αλλά και την ελπίδα πως αυτά δεν θα επαναληφθούν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: