Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Αμερικανός γερουσιαστής προειδοποιεί τα Σκόπια για διακοπή βοήθειας

Αμερικανός γερουσιαστής προειδοποιεί τα Σκόπια για διακοπή βοήθειας

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που αναπτύσσεται τον τελευταίο χρόνο στο Κογκρέσο γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων συνεχίσθηκε όταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει συχνά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθυστέρησε και μάλιστα απείλησε να ακυρώσει την παροχή αμερικανικής βοήθειας ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την ΠΓΔΜ.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ αξιοποίησε κοινοβουλευτικές δυνατότητες που παρέχει η θέση του ως μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τελικά, ο κ. Μενέντεζ επέτρεψε να προχωρήσει διαδικαστικά το θέμα, συνδέοντας την απελευθέρωση της βοήθειας με ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι δεν πρέπει να αναμένουν αμερικανική βοήθεια η οποία απαιτεί έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αν δεν σταματήσουν τις εθνικιστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως την προπαγάνδα και την άρνηση να συμμορφωθούν με την πολιτική του ΟΗΕ για τη διαπραγμάτευση τελικής ονομασίας με την Ελλάδα.

Το ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας και συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον έχει στο παρελθόν υλοποιήσει ανάλογες προειδοποιήσεις, καθυστερώντας τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι να υπάρξει πρόοδος σε κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε για να προχωρήσει από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ η διαδικασία και να υποβληθεί θετική πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να συμπεριληφθούν οι Έλληνες πολίτες στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεωρήσεις των διαβατηρίων τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: