Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τη σύνοδο Νοτίου και Βορείου Κορέας

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τη σύνοδο Νοτίου και Βορείου Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την απόφαση για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, αλλά ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες θα κριθούν από το κατά πόσο θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας συμφωνίας πυρηνικού αφοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιουν έγινε χθες δεκτός από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ στην Πιονγκγιάνγκ και οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

Είναι η δεύτερη συνάντηση κορυφής στην ιστορία της διηρημένης κορεατικής χερσονήσου.

" Ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Τελικά μπορεί να οδηγήσει και στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεν Σον Μακόρμακ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία της Βόρειας Κορέας να αποκαλύψει όλο το πυρηνικό της πρόγραμμα και να απενεργοποιήσει την ατομική μονάδα στο Γιονγκμπιόν.

" Διαβιβάσαμε στην κινεζική κυβέρνηση την έγκριση μας για το σχέδιο του ανακοινωθέντος", πρόσθεσε ο Μακόρμακ.

Από την πλευρά του νωρίτερα ο κορυφαίος αμερικανός διαπραγματευτής με τη Βόρεια Κορέα, ο Κρίστοφερ Χιλ, είχε δηλώσει ότι περιμένει από την Κίνα να ανακοινώσει τη συμφωνία, η οποία διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε και από τους έξι εμπλεκόμενους και θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός δύο ημερών. Κύριο μέλημα της συμφωνίας είναι η επίτευξη του στόχου που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ να αναγκασθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά και ατομικά της προγράμματα.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σου Χον αναφερόμενος στη σύνοδος κορυφής δήλωσε ότι η σύνοδος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πιονγκγιάνγκ είναι "εξαιρετικής σημασίας" γιατί θα ανοίξει μια "νέα φάση για την ειρήνη, την αμοιβαία ευημερία και την επανένωση " ανάμεσα στις δύο Κορέες.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: