Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Συμμαχία μεταξύ... εχθρών και φίλων ζητά τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Συμμαχία μεταξύ... εχθρών και φίλων ζητά τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Σε μία κίνηση που πιθανότητα θα αυξήσει την πολιτική σύγχυση στην Ουκρανία και θα καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο ζήτησε από τα αντίπαλα φιλορωσικά και φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα να προσέλθουν σε διαβουλεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο -ο οποίος έως την Κυριακή δήλωνε πως θέλει μία συμμαχία αποκλειστικά φιλοδυτικών συμμάχων της «Πορτοκαλί Επανάστασης»- είπε την Τετάρτη πως η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικής συνεννόησης σε μία διαδικασία που περιλαμβάνει το κόμμα του βασικού του αντιπάλου, φιλορώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τα σχόλιά έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που φέρεται να έκανε προεκλογικά με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, τη σύμμαχό του τις ημέρες της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 με την οποία αργότερα ήρθε σε σύγκρουση για μεγάλη χρονική περίοδο -σενάριο που κινδυνεύει να επαναληφθεί και τώρα.

Η Γιούλια Τιμοσένκο απέρριψε ήδη την πρόταση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ενώ κατά πληροφορίες θετικά διακείμενος είναι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς. «Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς υποστηρίζει την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος σχετικά με τον σχηματισμό ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που επικαλείται το ρωσικό Interfax.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του ο Βίκτορ Γιουστσένκο είπε πως η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με συνομιλίες ανάμεσα στους «τρεις κεντρικούς πολιτικούς παίκτες», το Κόμμα των Επαρχιών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, το μπλοκ της Γιούλια Τιμοσένκο και του κόμματος «Η Ουκρανία Μας» που στηρίζει τον ίδιο.

«Το κεντρικό μου μήνυμα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις είναι να αρχίσουν συνομιλίες προκειμένου να συγκροτήσουν τη βάση μίας πλειοψηφίας στην ουκρανική Βουλή και να καθορίσουν το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» δήλωσε.

Οι κυριότεροι στόχοι της νέας κυβέρνησης θα είναι μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων η ψήφιση ενός εθνικού προϋπολογισμού, η προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη μίας συνεπούς εθνικής πολιτικής στο τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε στην πεντάλεπτη δήλωσή του ο Β.Γιουστσένκο.

Η έκκληση του Γιουστσένκο απευθύνθηκε σε όλους τους πολιτικούς φορείς εκτός από το Μαρξιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο φιλοδυτικός «πορτοκαλί» συνασπισμός που συνενώνει την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και τον πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο διατηρεί ισχνό προβάδισμα. Όμως, μεμονωμένα τον μεγαλύτερο αριθμό σε ψήφους αποσπά το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν διακηρύξει νίκη, λέγοντας πως έχουν δικαίωμα να κυβερνήσουν.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να δείξει ότι είναι υπεράνω της διαμάχης, ότι ο σχηματισμός συμμαχίας είναι ζητήματα που αφορά αυστηρά το Κοινοβούλιο με τον ίδιο ως ανώτατο κριτή. Ο Γιουστσένκο θέλει να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική διαμάχη, να 'αποσυνδεθεί' από τις συνομιλίες» σχολιάζει στο Reuters αναλυτής του think tank Razumkov.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: