Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

«Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο και η ελληνική διπλωματία το Νοέμβριο για την εξασφάλιση συμμαχιών και για την προώθηση των εθνικών θέσεων εν όψει του Απριλίου 2008, όταν θα κριθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι θα μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και η διεύρυνση της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών), αλλά οπωσδήποτε θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις επαφές που θα έχει εκεί ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ειδικά με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Σημείο αιχμής της διπλωματικής εκστρατείας της ΠΓΔΜ θα είναι η διαμορφωμένη πραγματικότητα των εκατοντάδων αναγνωρίσεών της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και η μη αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία «σλαβομακεδονικής μειονότητας» εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή περιοδεία προκειμένου να εξηγήσει την ελληνική θέση για τη διασύνδεση της πολιτικής της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας με την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα και, πιθανώς, η κατάθεση νέας πρότασης για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας από τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Εν όψει αυτών των σοβαρών εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να σκέπτεται ότι πλησιάζει η ώρα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις πραγματικές δυνατότητες συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το Σκοπιανό είναι ένα θέμα σκοτεινό για την πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το βάρος των 123 αναγνωρίσεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ούτε το «διαπραγματευτικό κεκτημένο» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν ονομασίες όπως «Ανω Μακεδονία», που σήμερα ακούγονται σχεδόν ιδανικές. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο και με τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχοντας επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν θα είναι από την Αριστερά (εναντίον των «βυζαντινών σημαιών» ο Αλέκος Αλαβάνος, υπέρ σύνθετης ονομασίας το ΚΚΕ από παλιά), αλλά από τον ΛΑΟΣ και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη που θα αναζητήσει στο Σκοπιανό λαμπρό πεδίο αντιπολιτευτικής δόξας.

Εντονα ενοχλημένο είναι το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμπεριφορά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, ο οποίος πρόσφατα προσφώνησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι και κατά την ομιλία του την 24η Μαΐου, όταν επισημοποιήθηκε η εκλογή του, αναφέρθηκε πάλι στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρξει ελληνική αντίδραση. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι υπήρξε τότε παρασκηνιακή συμφωνία ώστε να αναφέρει μία φορά και στο τέλος της ομιλίας το συνταγματικό όνομα της χώρας του και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: