Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Για σκληρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν πιέζει η γαλλική κυβέρνηση

Για σκληρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν πιέζει η γαλλική κυβέρνηση

Επιμένοντας σε σκληρή γραμμή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ καλεί τους εταίρους του στην ΕΕ να μελετήσουν τη διεύρυνση των υφισταμένων κυρώσεων στον ιρανικό τραπεζικό τομέα πριν από οποιαδήποτε νέα απόφαση του ΟΗΕ. Προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη και από τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

«Αυτά τα νέα μέτρα, που προέρχονται από τον πιο σημαντικό του εμπορικό εταίρο, θα πρέπει να αποσκοπούν στην αύξηση των πιέσεων στο Ιράν, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα» σημειώνει ο Κουσνέρ σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters.

«Αρχικά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε νέες οντότητες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, και νέους ιδιώτες στον υπάρχοντα ευρωπαϊκό κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει και απαγορεύσεις αδειών εισόδου» επισημαίνει, ζητώντας τη διεξαγωγή συζήτησης για τα μέτρα αυτά σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και η Γερμανία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αναβάλλουν την ψηφοφορία για την επιβολή νέων κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε εκ νέου ο Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος προειδοποίησε την Τετάρτη την Τεχεράνη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλιώς θα επιβληθούν νέες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα έως τα τέλη του έτους.

Το Ιράν παγίως δηλώνει ότι περαιτέρω κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και θα τις αγνοήσει.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος επιτετραμμένος στην Τεχεράνη εκλήθη την Τετάρτη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του Μπερνάρ Κουσνέρ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι ο Κουσνέρ κατηγόρισε το Ιράν ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: