Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Γκιούλ: Η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη το Κυπριακό

Γκιούλ: Η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη το Κυπριακό

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ως την «παλαιότερη σύγκρουση που δεν έχει διευθετηθεί στην Ευρώπη» αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Το Στρασβούργο και η επίσκεψή του στο ΣτΕ είναι το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ο κ. Γκιουλ ως πρόεδρος.

Ενώπιον της Ολομέλειας, υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι η «διευθέτηση αναχρονιστικών πολιτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη αποτελεί επιτακτική ανάγκη γιά την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης».

Για τον κ. Γκιούλ το θέμα της Κύπρου είναι η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με το δημοψήφισμα του 2004, βάσει του σχεδίου Ανάν. «Δυστυχώς - είπε - χάθηκε η ευκαιρία γιατί απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν τότε είχε διευθετηθεί, η Κύπρος θα ήταν ενωμένη και θα μπορούσε ως τέτοια να εκπροσωπείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση».

Πρόσθεσε οτι θα μπορούσε να είχε αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. «Τα θέματα της ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί, όπως και η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε.

Κατά τον κ. Γκιούλ, μια λύση στην Κύπρο θα μπορούσε να φέρει την ανατολική Μεσόγειο «στο επίκεντρο της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο».

Υπογράμμισε τέλος οτι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών: «που θα διασφαλίσει την επανένωση της νήσου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε για εννέα χρόνια μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ευχαρίστησε την προεδρία του Σώματος για το γεγονός οτι δύο Τουρκοκύπριοι βουλευτές συμμετέχουν (εδώ και δύο χρόνια) στη Συνέλευση εκπροσωπώντας το βόρειο τμήμα της νήσου.

"Είναι πολύ σημαντικό, είπε, το ότι υπάρχουν ανάμεσά σας εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προς την άρση της πολιτικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Μετά την ομιλία του, ο κ. Γκιούλ δέχθηκε να απαντήσει στις 10 πρώτες ερωτήσεις των βουλευτών, σε σύνολο 37 που είχαν ζητήσει να πάρουν το λόγο. Οι υπόλοιπες θα πάρουν - ως είθισται - τις απαντήσεις γραπτώς, ανάμεσά τους και οι ερωτήσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που δεν απαντήθηκαν.

Στις δέκα πρώτες ερωτήσεις ήταν και η ερώτηση του Τουρκοκύπριου βουλευτή κ. Οζντίλ Ναμί, η οποία είχε ως εξής:

«Κατά την επίσκεψή σας στη βόρεια Κύπρο, μιλήσατε στη συνέλευσή μας για το όραμά σας για συνεργασία στην περιφέρεια που περιλαμβάνει ένα νέο κράτος. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά όμως, χρησιμοποιεί την ΕΕ σαν μοχλό κατά των Τουρκοκυπρίων, για την καθυστέρηση της διευθέτησης, ενώ απορρίπτει και τη διαιτησία. Πιστεύετε οτι το όραμά σας για μια τέτοια περιφερειακή συνεργασία θα μπορούσε να υλοποιηθεί;"

Απαντώντας ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο Ανάν υπογραμμίζοντας ότι ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία η οποία χάθηκε».

Αποδέχθηκε οτι θα πρέπει να βρεθεί μία «βιώσιμη και διαρκής λύση» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογράμμισε όμως οτι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την πραγματικότητα στο νησί, γιατί μόνο τότε θα οδηγηθούμε σε μια λύση».

Για τον Τούρκο πρόεδρο «η πραγματικότητα» αυτή είναι οτι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάνει οτιδήποτε ήταν δυνατό για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, «ορισμένα από τα κράτη της ΕΕ θέτουν το Κυπριακό σαν αφορμή για να μην υπάρξει εξέλιξη», είπε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ να αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χαρακτήρισε ως «λάθος» το γεγονός ότι οι δύο σχετικοί κανονισμοί δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την κοινή λογική, «εαν η μια πλευρά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, τότε θα είναι αδύνατο και για την άλλη πλευρά να κάνει ένα βήμα. Τώρα χρειαζόμαστε να γίνει ένα νέο βήμα, γιατί στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος μπορεί να γίνει μια νέα περιοχή συνεργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: