Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Μοttaki: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν

Μοttaki: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Manouchehr Mottaki δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν λόγω της αντίθεσης των Αμερικανών πολιτών και της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ.

Υπεραμύνθηκε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αναφέροντας πως έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για αλαζονεία και πως διεξαγάγουν ψυχολογικό πόλεμο κατά του Ιράν.

"Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εμπλακούν σε ένα νέο πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος θα στραφεί εναντίον των Αμερικανών φορολογούμενων," δήλωσε ο Μοttaki κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ανέφερε, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον ικανή να επιβάλλει τη θέληση της στη Μέση Ανατολή, το Ιράν όμως πρέπει να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα.

"Οποιαδήποτε χώρα που στηρίζεται στην άμυνα και τις ηθικές της αρχές πρέπει να είναι προετοιμασμένη," είπε.

"'Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Αμερικάνους τα τελευταία δύο χρόνια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που πάρουν μια τέτοια τρελή απόφαση εναντίον της χώρας μας," είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αντίδραση του Ιράν, αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα αμυνθεί το Ιράν.

"Προτιμώ να μιλώ για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο," ήταν η απάντησή του.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, Ο Μοttaki ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να αποκτήσει το Ιράν πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια, λέγοντας πως ο εμπλουτισμός ουρανίου εμπίπτει στα νόμιμα δικαιώματα του Ιράν για απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Τέλος πρόσθεσε πως πολιτική της Τεχεράνης είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την επέμβαση ξένων δυνάμεων.

Πηγή: Washington Post


Δεν υπάρχουν σχόλια: