Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Πρωτιά Γιανουκόβιτς, προβάδισμα των «πορτοκαλί»

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τις ελληνικές θέσεις για τη διεθνή πολιτική, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε 45 νέους δημοσιογράφους από 20 χώρες.

``Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία διαβουλεύσεων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών``, είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατόν.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά δεν δίνει ``λευκή επιταγή``, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που στηρίζουν μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτε πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα ``χριστιανικό κλαμπ``. Η θέση μας είναι καθαρή: ``πλήρης συμμόρφωση - με τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας - πλήρης ένταξη``, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα του 2ου Ευρωμεσογειακού Σεμιναρίου Νέων
Δημοσιογράφων που διοργάνωσε ο οργανισμός Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: