Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Βορειοκορεατική δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση έως τα τέλη του έτους

Βορειοκορεατική δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση έως τα τέλη του έτους

Η Βόρειος Κορέα δεσμεύθηκε να παραδώσει τον πλήρη φάκελο του πυρηνικού της προγράμματος και να αχρηστεύσει τον κεντρικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν έως την 31η Δεκεμβρίου. Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ. Ικανοποίηση εκφράζει ταυτόχρονα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος για την ιστορική σύνοδο κορυφής στην Πιονγιάνγκ.

Η συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας επετεύχθη στις διαβουλεύσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και περιφερειακών δυνάμεων (Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και Νότιος Κορέα) που έχουν αναλάβει το πολυετές έργο της διαπραγμάτευσης για να τεθεί τέλος στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στη βάση της συμφωνίας, η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται να δώσει στη διεθνή κοινότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα και να προχωρήσει στην αχρήστευση του κεντρικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Βόρειος Κορέα επαναβεβαίωσε, επίσης, τη δέσμευσή της να μην μεταφέρει προς τρίτες χώρες πυρηνικά υλικά, τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου τη συμφωνία που επήλθε στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσει και θα επιβλέψει την αχρήστευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βορείου Κορέας.

Πάντως, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τις άλλες χώρες δίνοντας οικονομική βοήθεια προς τη Βόρειο Κορέα λόγω μεταξύ τους διενέξεων που ανάγονται στο παρελθόν.

Θετικό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ήλθε ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της δεύτερης σε διάστημα επταετίας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους της κορεατικής χερσονήσου, που διχοτομήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου, το 1953. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-χιουν εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των συνομιλιών του στην Πιονγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονκ-ιλ.

Ο πρόεδρος Ρο δήλωσε πως υπήρξε πρόοδος σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που εθίγησαν, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας. Δήλωσε πως θα έχει συνταχθεί και σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως το πρωί της Πέμπτης, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Πάντως, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του Κιμ Γιονγκ-ιλ να παρατείνει την παραμονή του στην Πιονγιάνγκ για μία ακόμη ημέρα και θα αναχωρήσει κανονικά για τη Σεούλ την Πέμπτη.

Και σε μία πιο ...ανάλαφρη είδηση, τα δώρα που προσέφερε ο Ρο Μου-χιουν στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του ήταν πολλά dvd με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το νότο οι οποίες είναι απαγορευμένες στο βορρά. Λέγεται ότι στα νιάτα του ο Κιμ Γιονγκ-ιλ υπήρξε και σκηνοθέτης...

Τα άλλα δώρα του Ρο στον άνθρωπο που ο βορειοκορετικός Τύπος αποκαλεί ο «Αγαπητός Αρχηγός» ήταν τσάι αρίστης ποιότητας, ένα ζωγραφισμένο παραβάν και ένα πήλινο πιάτο με την υπογραφή του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: