Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Χάνει δύο έδρες στην Ευρωβουλή η Ελλάδα

Χάνει δύο έδρες στην Ευρωβουλή η Ελλάδα

Θα μειωθεί από 24 σε 22 ο αριθμός των Ελλήνων ευρωβουλευτών από τις ευρωεκλογές του 2009, αν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κοινοτικές κυβερνήσεις εγκρίνουν τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής της αρμόδιας για τις θεσμικές υποθέσεις, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών σε 17 από τα 27 κράτη-μέλη, αρχής γενομένης από την προσεχή βουλευτική περίοδο 2009-2014.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει στις 11 Οκτωβρίου αυτή την απόφαση, που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (17 υπέρ, 5 εναντίον και 3 αποχές), και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα στις 18-19 Οκτωβρίου.

Η επανακατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά και ένα από τα τελευταία εμπόδια στην πορεία ολοκλήρωσης της σύνταξης της νέας κοινοτικής Συνθήκης που θα αντικαταστήσει το απορριφθέν Ευρωσύνταγμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα 785 ευρωβουλευτές, αλλά η νέα Συνθήκη προβλέπει ένα πλαφόν (μέγιστο αριθμό) 750 ευρωβουλευτών, με μέγιστο αριθμό βουλευτών ανά χώρα-μέλος τους 96 και ελάχιστο τους 6.

Επιτροπή Θεσμών
Η Επιτροπή Θεσμών των Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε χθες να επανακατανείμει τις ευρωβουλευτικές έδρες με βάση τα όσα προβλέπει η νέα, υπό έγκριση, κοινοτική Συνθήκη. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα χάνει από το 2009 δύο έδρες και θα εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή όχι πλέον από 24 αλλά από 22 ευρωβουλευτές, μια απόφαση που αν υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, θα κάνει πιο σκληρή την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, διότι θα έχουν να μοιραστούν όχι πλέον 24 αλλά 22 έδρες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: