Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Πολιτική λύση για το Κουρδικό ζητεί ο Οζκιόκ

Πολιτική λύση για το Κουρδικό ζητεί ο Οζκιόκ

Ρόλο «περιστεράς» απέναντι στους Κούρδους ανέλαβε ξαφνικά ο πρώην αρχηγός του επιτελείου Χιλμί Οζκιόκ. Σε αντίθεση με τον σημερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που ζήτησε να διώκονται όσοι Κούρδοι βουλευτές του DTP χαρακτηρίζουν «αδέλφια» τους τρομοκράτες του ΡΚΚ.

Ομολογώντας ουσιαστικά τη χρεoκοπία της πολιτικής καταστολής στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, ο Οζκιόκ ζήτησε να αναγνωριστεί η (νόμιμη) «κουρδική πραγματικότητα», σε προσεκτική αντιδιαστολή με τη δράση του ΡΚΚ. Ηταν μια έμμεση έκκληση για πολιτική λύση του Κουρδικού και μάλιστα στο πνεύμα του... πρώην δικτάτορα, στρατηγού Εβρέν. Ο τελευταίος είχε προτείνει τον χωρισμό της Τουρκίας σε 8 μεγάλες περιφέρειες - μια από τις οποίες περιλάμβανε τις κουρδικές επαρχίες. Για τη δήλωση αυτή ο αρχηγός της χούντας του 1980 είχε απειληθεί ακόμη και με δίωξη!

Χτυπήματα
Οι διαφορές στην κορυφή του τουρκικού στρατεύματος εκδηλώθηκαν, ενώ πληθαίνουν οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων σε Ανατολική και Δυτική Τουρκία. Μετά το προχθεσινό μακελειό με 12 νεκρούς από έκρηξη λεωφορείου στην πόλη Σιρνάκ, χθες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις με διαφορά λίγης ώρας, σε εμπορικό κέντρο στη συνοικία Βουτζά, της Σμύρνης.

Οι αρχές «φωτογραφίζουν» το ΡΚΚ, που είναι κύριος ύποπτος για ανάλογη επίθεση στη Σμύρνη τον Μάιο. Ομως ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής του DTP, Ακίν Μπιρντάλ, κατήγγειλε «σκηνοθετημένο μοντάζ» στο Σιρνάκ, υπαινισσόμενος προβοκάτσια των δυνάμεων ασφαλείας.

Προσωπικά πυρά στον Μπουγιούκανιτ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του DTP, Αχμέτ Τουρκ, κατηγορώντας τον ότι «στοχοποιεί» τους Κούρδους βουλευτές. Σημειώνεται ότι τις αντικουρδικές κορώνες Μπουγιούκανιτ αποδοκίμασε διακριτικά και ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια του DTP.

Η παραχώρηση γλωσσικών και πολιτιστικών (καταρχήν...) δικαιωμάτων στους Κούρδους αναδεικνύεται σε βασικό σημείο τριβής της συνταγματικής μεταρρύθμισης, μαζί με το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα και τη «σκληρή ισλαμική ατζέντα» (μαντίλα στα ΑΕΙ, ανωτατοποίηση θρησκευτικών σχολών κ.ά.).

Ερντογάν
Χθες ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν μαζικά το νέο Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 21ης Οκτωβρίου, προσπαθώντας παράλληλα να διασκεδάσει τους φόβους που εξέφρασε -αρκετά ηχηρά- ο Μπουγιούκανιτ.

«Το νέο Σύνταγμα θα είναι συνεκτικό και αποδεκτό από όλα τα τμήματα της κοινωνίας... Θα λάβουμε υπόψη τις ευαισθησίες των πολιτών και τις βασικές αξίες του έθνους με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο Γκιουλ απευθύνεται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στην προεδρία.

ΜΙLLΙΥΕΤ
Αρθρο του Χασάν Τζεμάλ

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ο όρος «Κούρδοι»
Παρακολούθησα πρόσφατα στο Ντιγιαρμπακίρ ένα συμπόσιο με τίτλο «Κούρδοι και ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία», υπό την αιγίδα του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ και του τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο όρος «Κούρδοι» σε παρόμοια διάσκεψη στην περιοχή. Δύο ντόπιοι δάσκαλοι μου είπαν ότι έχουν έναν φίλο στην οροσειρά Καντίλ του βορείου Ιράκ (στα καταφύγια του ΡΚΚ) και συζητούν μαζί τους ακόμη και το θέμα του Οτσαλάν.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου οι θερμές πολιτικές συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή, επειδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πήρε περισσότερες ψήφους ακόμη και από το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). To ΑΚΡ φιλοδοξεί να κερδίσει πολλούς δήμους στις τοπικές εκλογές του 2008, ακόμη και το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ.

Οι υποστηρικτές του DTP, του ΡΚΚ και οι Κούρδοι διανοούμενοι αντιμετωπίζουν αμήχανα την άνοδο των ισλαμιστών στη νοτιοανατολική Ανατολία. Πάντως είναι καλό για τη δημοκρατία ότι συζητιούνται πλέον ανοιχτά θέματα όπως η ένοπλη τρομοκρατία του ΡΚΚ, το νέο Σύνταγμα, ο ίσκιος του Οτσαλάν και η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ωστόσο τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα για τη χώρα όσο το ΡΚΚ δεν καταθέτει τα όπλα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: