Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 διχάζει την ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 διχάζει την ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Η σχεδιαζόμενη αγορά τεσσάρων μονάδων αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία, προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στην ηγεσία της σχετικά με τον τύπο των συστημάτων που πρέπει να αγοραστούν.

Παρόλο που οι προθέσεις του νέου διοικητή της αεροπορίας στρατηγού Aydoğan Babaoğlu δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, οι ανώτεροι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ανάμεσα στους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τους αμερικάνικους Patriot.

Η Ρωσία, παρόλο που αρχικά επέλεξε να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Άγκυρα για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αναμένεται να καταθέσει την προσφορά της πριν από το τέλος του 2007. H Ρωσία θεώρησε αρχικά ανώφελο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό επειδή ήταν πεπεισμένη πως η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχε αποφασίσει εκ των προτέρων για την απόκτηση των Patriot. Συγχρόνως, παρά την αρχική πρόθεση της να προσφέρει στην Τουρκία τους S-300, θεωρείται πολύ πιθανόν η Ρωσία να προτείνει στην Τουρκία την αναβαθμισμένη έκδοση των πυραύλων, τους S-400, μετά και την επιμονή της Άγκυρας για το συγκεκριμένο σύστημα.

Η Τουρκία ζήτησε προσφορές (RfI) για την απόκτηση τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων τον περασμένο Μάρτιο. Το κόστος για την απόκτηση τους εκτιμάται γύρω στα $1.2 δισεκατομμύρια.

Ο κύριος λόγος που οι Τούρκοι είναι σκεπτικοί για την απόκτηση των αμερικανικών συστημάτων Patriot 2 και Patriot 3, είναι η άρνηση των Αμερικανών να μεταφέρουν τεχνογνωσία στην Άγκυρα, κάτι που απαγορεύεται και από την αμερικανική νομοθεσία.

Οι όποιοι ενδοιασμοί σχετικά με τα ρωσικά συστήματα περιορίζονται στην τεχνική υποστήριξη που θα παράσχει η Μόσχα μετά από τυχόν απόκτηση τους.

Πηγή: Today's Zaman


Δεν υπάρχουν σχόλια: