Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Επανέρχεται η Ρωσία στις απειλές προς Τσεχία για την αντιπυραυλική ασπίδα

Επανέρχεται η Ρωσία στις απειλές προς Τσεχία για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ανεβάζει ξανά η Ρωσία την ένταση γύρω απο τη σχεδιαζόμενη επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη, προειδοποιώντας διά του επικεφαλής Ενόπλων Δυνάμεων την Τσεχία ότι θα κάνει «μεγάλο σφάλμα» εάν συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τσεχία έχει αποδεχθεί κατ' αρχήν αίτημα των ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο έδαφός της βάσης ραντάρ της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, σχεδιασμένης -κατά την κυβέρνηση Μπους- για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση εχθρικών πυραύλων από κράτη όπως το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα.

«Λέμε ότι θα είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της Τσεχίας να εγκαταστήσει αυτά τα ραντάρ στο έδαφος της χώρας» τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι έπειτα από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Τσέχο υφυπουργό Αμυνας, Μάρτιν Μπάρτακ, στη Μόσχα.

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει επί μακρόν απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο την επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία, κίνηση την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως απειλή για τις στρατηγικές ισορροπίες προχωρώντας σε «αντίποινα», περιλαμβανομένης της απόσυρσης από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές

Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: