Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

O σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr διεκδικεί την επιτυχία για την απόσυρση των Βρετανών από τη Βασόρα

O σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr διεκδικεί την επιτυχία για την απόσυρση των Βρετανών από τη Βασόρα

Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr συνεχάρη σήμερα τους υποστηρικτές του για την επικείμενη απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων από την Βασόρα.

Τα βρετανικά στρατεύματα αναμένεται να εγκαταλείψουν την τελευταία τους βάση στην πόλη της Βασόρας και να αποσυρθούν στην αεροπορική βάση έξω από την πόλη, εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Η βασική αιτία της απόσυρσης των Βρετανών είναι ο καθημερινός βομβαρδισμός τους από Σιίτες παραστρατιωτικούς με πυρά όλμων και ρουκέτες.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά πως αποφάσισαν να δώσουν τον έλεγχο στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Σιίτη κληρικού θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως νίκη των δυνάμεων τους.

"Όλοι ακούσαμε την απόφαση των Βρετανών να αποσυρθούν από το πολυαγαπημένο μας Ιράκ. Τα συγχαρητήρια αξίζουν σε μας, σε σας και στην τίμια αντίσταση," ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Moqtada al-Sadr.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα βρετανικά στρατεύματα απεχώρησαν από τη βάση τους στην πόλη Αμάρα, η πόλη αμέσως λεηλατήθηκε από τον τοπικό πληθυσμό και οι δυνάμεις του Sadr πραγματοποίησαν παρέλαση για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

Αυτή τη στιγμή οι Σιίτες μαχητές αποτελούν τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους για τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις του Ιράκ, εφόσον επιτίθενται καθημερινά στις στρατιωτικές βάσεις και στις αυτοκινητιστικές φάλαγγες.

Η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ προειδοποίησε τους Βρετανούς πως τυχόν απόσυρση τους θα αφήσει την πόλη στα χέρια των τοπικών ένοπλων συμμοριών.

Η Βρετανία διατηρεί δύναμη 500 στρατιωτών στο κέντρο της Βασόρας, σε ένα από τα παλάτια του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Αλλοι 500 στρατιώτες στρατοπεδεύουν στο αεροδρόμιο της πόλης, οι οποίοι δέχονται και αυτοί καθημερινές επιθέσεις και σύντομα αναμένεται να εγκαταλείψουν τη βάση τους.

Πηγή: Kerkuk.NET


Δεν υπάρχουν σχόλια: