Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Κινήσεις με ψυχροπολεμικό στυλ

Κινήσεις με ψυχροπολεμικό στυλ

Η Μόσχα επαναλαμβάνει τις περιπολίες βομβαρδιστικών εξοπλισμένων με πυρηνικά στη Μεσόγειο

Αεροπορικές επιχειρήσεις από το τελευταίο της αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», ξεκίνησε η Ρωσία, ύστερα από διάλειμμα δύο ετών, σηματοδοτώντας την ανανεωμένη στρατηγική παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για επανάληψη των περιπολιών -εξοπλισμένων με πυρηνικά- βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης. Την ίδια ώρα, η επάνοδος του «Κουζνέτσοφ» στην ενεργό δράση αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Ρώσων να αποκτήσουν και πάλι ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Απάντηση σε ΗΠΑ

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Μόσχας να επαναλάβει τις ψυχροπολεμικές αεροπορικές περιπολίες επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αμφισβητήσει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. «Η απόφαση για επανάληψη των περιπολιών είχε ληφθεί εδώ και μήνες, αλλά ανακοινώθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Κεντρικής Ασίας, που φιλοξένησε και ιστορικά σινο-ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια. Η ρωσική πρωτοβουλία είναι πολύ επικίνδυνη. Τα αεροσκάφη αυτά θα πετούν με πυρηνικές βόμβες και σε γεωγραφικά σημεία από τα οποία μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ», λέει ο ανεξάρτητος αναλυτής, Πάβελ Φελγκενχάουερ. Αν και ο πρόεδρος Πούτιν δεν μίλησε συγκεκριμένα για πυρηνικά όπλα στα βομβαρδιστικά, οι δηλώσεις του δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τη γόμωση των βομβών που θα μεταφέρουν τα αεροσκάφη.

Η ανακοίνωση για επανάληψη των εξοπλισμένων περιπολιών και η επανενεργοποίηση του «Κουζνέτσοφ» δεν είναι παρά τα πιο πρόσφατα βήματα της ρωσικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Το πρώτο σημάδι αυτής της πολιτικής στάσης είχε δώσει ο πρόεδρος Πούτιν, σε ομιλία του τον Φεβρουάριο στο Μόναχο.

Μιλούν για κομπασμούς

Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη ρωσική υπαναχώρηση από τη συμφωνία περιορισμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, την ανάπτυξη νέας γενιάς βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων, την απειλή ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα γίνουν πάλι στόχος των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων και την προοπτική ανάπτυξης ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο. Οι ειδικοί, όμως, δεν είναι ομόφωνοι στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τα κίνητρα του Κρεμλίνου, με μερίδα αναλυτών να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ακίνδυνων κομπασμών του Πούτιν. «Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ηταν πολύ σημαντικό για τη Μόσχα να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη να πλήξει στόχους επί αμερικανικού εδάφους χάρη στα βομβαρδιστικά της», λέει ο Βλαντιμίρ Γεβσέγεφ, αναλυτής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Συνάδελφοί του αναφέρουν μάλιστα ότι η απόφαση του Κρεμλίνου για επανάληψη των περιπολιών βομβαρδιστικών αεροσκαφών αποτελεί ευθεία απάντηση στα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο δρ Γεβσέγεφ επιμένει, όμως, ότι η πρόσφατη αμυντική πρωτοβουλία της Μόσχας δεν αποτελεί επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, βασιζόμενος στα επίσημα ανακοινωθέντα των δύο κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν τη σημασία των κινήσεων αυτών, χαρακτηρίζοντάς τις «επιχειρήσεις ρουτίνας».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: