Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

H Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για την αντιπυραυλική ασπίδα τον Σεπτέμβριο

H Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για την αντιπυραυλική ασπίδα τον Σεπτέμβριο

Aξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συναντηθούν αρχές Σεπτεμβρίου για να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση της Μόσχας για από κοινού χρήση του ρωσικού σταθμού ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

"Θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν για τον σταθμό ραντάρ που βρίσκεται στη χώρα. Συζητούμε τώρα τις λεπτομέρειες για τον αθορισμό της ατζέντας," είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mamedyarov.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις ρωσικές εγκαταστάσεις ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν ως αντιστάθμισμα στην πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας ου σχεδιάζουν στην Τσεχία και την Πολωνία.

Οι ρωσικές εγκαταστάσεις ραντάρ κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και απέχουν μόλις 200 χιλιόμετρα από το Ιράν.

Η προσφορά του Ρώσου προέδρου προς τον Μπούς, παρόλο που χαρακτηρίστηκε ως "ενδιαφέρουσα" από τον Αμερικανό πρόεδρου, δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους συμβούλους του, οι οποίοι θεωρούν πως το ρωσικό ραντάρ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα σχέδια τους για εγκατάσταση ραντάρ στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: