Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών κας Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή και του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κ. Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η κα Μαρκουλλή είπε ότι με τον κ. Τσιζόφ είχε μια «πολύ θερμή και ενδιαφέρουσα συνάντηση», αλλά και «πολύ φιλική συνομιλία για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ και άλλα διεθνή θέματα μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα που επαναβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις εξαίρετες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς του ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν άμεσα τις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ και ενημερώθηκα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι «παρακολουθώ τα γεγονότα από τις Βρυξέλλες. Πάντοτε βλέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως φίλη της Ρωσίας. Με την κα Υπουργό είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και θα συνεχίσουμε επαφές», είπε ο κ. Τσιζόφ.

Ερωτηθείς αν διαβλέπει προοπτικές για λύση του Κυπριακού ιδιαίτερα και μετά τη σημερινή συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.κ. Τζιωνή και Περτέβ, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «η σημερινή μου θέση δεν μου επιτρέπει να κάνω επίσημα σχόλια για το Κυπριακό, αλλά το θέμα με ενδιαφέρει.

Ως προς τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα πρέπει να δούμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή», είπε ο κ. Τσιζόφ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τη Ρωσία σε σχέση με το θέμα των ερευνών για την ανόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «το θέμα είναι εκτός της αρμοδιότητάς μου, αλλά γνωρίζω τις εξελίξεις στο θέμα αυτό το οποίο έχει διάφορες πτυχές.

Η μία είναι η πολιτική πτυχή από την άποψη του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, η οικονομική, αλλά και η τεχνολογική πτυχή διότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο δεν είναι από τις πιο εύκολες σε ό,τι αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, αφού η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν διάφορες εταιρείες περιλαμβανομένων και ρωσικών εταιρειών».

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα που δημιουργήθηκε στην Πύλα με το κατοχικό καθεστώς, η κα Μαρκουλλή είπε ότι «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά διαβήματα εδώ στην Κύπρο και από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και από το
Υπουργείο Εξωτερικών». Πρόσθεσε ότι «έχω δώσει σήμερα οδηγίες να γίνουν εντονότατα διαβήματα και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη στο ανώτατο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως είπε η κα Μαρκουλλή «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ ανησυχητικές οι απειλές του τουρκικού κατοχικού στρατού όχι μόνο εναντίον των κατοίκων της Πύλας, αλλά και εναντίον των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με όλη τη σοβαρότητα», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείσα σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ για το θέμα των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, η κα Μαρκουλλή είπε ότι «η Τουρκία και ιδιαίτερα ο τουρκικός στρατός αντί να ασχολείται με την κατοχή της Κύπρου και το πώς θα αποσύρει άμεσα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ασχολείται με φαντάσματα. Πρόκειται πραγματικά για μύθους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα στοιχείο αλήθειας και σοβαρότητας», κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια: